A kuszkusz alapja lehet akár sós és édes ételeknek, de készíthetjük köretként, egytálételnek ill. desszertnek is. Felhasználási módja igen változatos, eszik hússal, hallal keverve, zöldséges raguként, édességként, tejjel mézzel, gyümölcsökkel.
Híres fűszerei : - gyömbér, kurkuma, fahéj, koriander.
HOZZÁVALÓK
- 2 zsenge cukkini
- 2 nagyobb répa
- újhagyma
- 2 paradicsom
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- só, bors,
- őrölt koriander
- 1 ek sűrített paradicsom
- petrezselyemzöld
- kevés szójaszósz
- olívaolaj
- szezámmag
- 1 bögre kuszkusz
- Kevés olivaolajat wokban felhevítünk.
- A zöldségeket felkarikázzuk.
- Majd először a répát pirítjuk pár percig, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és hirtelen roppanósra megpirítjuk.
- Ízesítjük, a végén hozzáreszeljük a fokhagymát, ráöntjük a paradicsompürével elkevert szójaszószt.
- Jól átkeverjük, megszórjuk szezámmaggal, petrezselyemzölddel és pirítjuk még pár percig.
- Amíg sülnek a zöldségek, a kuszkusz is elkészül, amihez a kuszkuszt felöntjük 1 , 5 bögre forró vízzel elkevert zöldségleveskockával, majd lefedjük.
Most lehet, hogy hatalmas balgaságot kérdezek, de a kuszkusz meg a bulgur ugye nem ugyanaz? A bulgur tudom, hogy tört búza, a kuszkusz meg pl. Tunéziában alapétel de a kettő ugye más? Hol veszel egyébként kuszkuszt?
VálaszTörlésMindkettőben közös a durumbúza. A bulgur - tört búza, a kuszkusz pedig a durumbúzából készült darab tarhonya. Mindkettő nagyon finom és ízletes.
VálaszTörlésA www.fuszeraruhaz.hu/-tól szoktam rendelni, de bioboltokban is kapható.
Köszi az infókat! ;-)
TörlésEz biztos nagyon finom volt, én is valami hasonlót tervezek a héten készíteni. Én rajongok a kuszkuszért (és minden másért, ami hasonlóan egyszerűen elkészíthető).
VálaszTörlés