HOZZÁVALÓK
- 50 dkg túró
- 15 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 1 ek vaj
- 5 ek cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
FORGATÁSHOZ
- kb 15 dkg dara vagy zsemlemorzsa
KARAMELLÖNTET
- 5 ek cukor
- 1 ek vaj
- 3 dl tejszín
- A mazsolát aprítógépben összeaprítjuk.
- A tejet feforraljuk a cukrokkal, beleszórjuk a darát, simára keverjük a vajjal és pár percig forraljuk.
- Még langyosan hozzákeverjük az aprított mazsolát és teljesen kihűtjük.
- A túrót ízesítjük a citromhéjjal és alaposan összeforgatjuk a mazsolás tejbegrízzel.
- Hűtőbe tesszük, amíg megpirítjuk a zsemlemorzsát, ill a darát és elkészítjük az öntetet is :
- A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és felöntjük óvatosan a tejszínnel.
- Majd addig főzzük, amíg kezd besűrűsödni.
- Enyhén nedves kézzel, gombócokat formálunk és beleforgatjuk a pirított morzsába.
- Karamellel bőven megöntözve fogyasztjuk.
Hű de nagyon guszta! Biztosan kipróbálom! :)
VálaszTörlésAzonnal mentettem a receptet, telitalálat-megyek túrót venni! :)
VálaszTörlésRemek kis recept!!!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, könnyed, üdítő kis gombócok! :) Karamellöntettel még nem kóstoltuk, legközelebb ki is próbálom! :)
VálaszTörlésA fenti receptben megemlített tevékenységek nagy részét a magyarok már a honfoglalás óta főzés néven ismerik. Ez alapján a recept nem egy főzés nélküli túrógombócot mutat be, hanem egy tök (nem olyan tök) sima túrógombóc elkészítését. Kérem javítsa ki a megtévesztő címet!
VálaszTörlés