Karácsonykor, szerintem mindenkinél kerül az ünnepi asztalra valamilyen mákos sütemény - legyen az akár bejgli, kalács, guba, vagy akár torta.
Én imádom a mákos mindenfélét és barackkal kombinálva nem is gondolná az ember milyen finom tud lenni.
Érdekes, hogy a tetejét lekvárral kell lekenni és úgy porcukrozni.
Próbáljátok ki ezt a lenyűgözően egyszerű kalácskát, mert nem fogtok benne csalódni és biztosra merem állítani, lesz még belőle többszöri sütés.
HOZZÁVALÓK
Tészta : - 40 dkg liszt, fél cs élesztő, 5 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, csipet só, kb 2 - 3 dl langyos tej
Töltelék : - 15 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 2 - 3 ek cukor, barack befőtt, sárgabaracklekvár
- Készítsünk a szokásos módon kelt tésztát. Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukrozott tejben, majd a többi hozzávalóval együtt dagasszunk sima tésztát.
- Hagyjuk kelni a duplájára.
- Amikor megkelt nyújtsuk téglalap alakúra - én kétfelé vettem, mert két kis formában sütöttem -
- Kenjük meg 3 - 4 ek lekvárral, és szórjuk meg a cukrozott mákkal.
- Rakjuk rá, a kisebb kockára vágott befőttet és csavarjuk fel .
- Tegyük a vajazott, lisztezett vekni formába, úgy hogy alulra kerüljön a csavart vég.
- Vágjuk be a tetejét késsel és hagyjuk még kb 20 percig kelni.
- Ezután toljuk a 170 fokos sütőbe és süssük szép aranylóra.
- Ha megsült, vegyük ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd kenjük le a tetejét lekvárral és szórjunk rá porcukrot.
~~~ Juditka Konyhája ~~~
Csodaszép kalács! És ez az ízkombináció! Mennyei! :)
VálaszTörlésHmmmm,nagyon szuper kis kalacs:)
VálaszTörlésJaj de jó ötlet! Ünnepre nem lesz időm elkészíteni, de valamikor sort kerítek rá, ahogy olvasom a tészta receptjét, hasonló amit mi is sütünk, finom foszlós puha.
VálaszTörlésCuki az angyalkás kurzorod! :-)