Egy olasz, nápolyi édességet sütöttem : a babát - amelyet rumos, citromos szirupba áztatnak, de tejszínhabbal, fagyival és gyümölccsel is fogyasztják. Olyan ez, mint nálunk a fánk, a tésztája nagyon hasonló, de sokkal lazább és könnyed, ráadásul nem kell olajban sütni. Van ehhez kimondottan ,, rum baba ” sütőforma, de nekem sajnos még nincs, ezért muffin formában készültek ezek az apró édes babák.
Ötlet : innen
» HOZZÁVALÓK « ( 12 db - hoz )
- 25 dkg liszt
- fél cs friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 3 tojás
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 3 dl tej
Szirup : - 25 dkg kristálycukor, 6 dl víz, 1 dl rum, 1 citrom leve
- Egy nagyobb tálba öntsünk kb 1 , 5 dl langyos tejet, tegyünk hozzá 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjünk hozzá 8 dkg lisztet.
- Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót és fakanállal jól keverjük ki.
- Meleg helyen kelesszük, úgy 2 órán keresztül.
- A muffintepsit vagy formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd kanállal a forma feléig szaggassuk bele a masszát.
- Kelesszük addig, amíg a sütőt bemelegítjük 180 °C- ra.
- 15 - 20 perc alatt süssük készre a babákat.
- A sziruphoz főzzük össze a hozzávalókat, majd a még jó meleg szirupba, mártsuk bele a babákat és tegyük rácsra hűlni.
Nagyszerű kis recept! Biztosan kipróbálom! ismételten gyönyörűek lettek a fotóid! :)
VálaszTörlésMilyen érdekes neve van, a formáról már hallottam, de magát a desszertet nem ismertem! :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlés