A sört nemcsak inni jó, hanem többféle ételnek is különleges ízt kölcsönöz, úgymint ennek a hagyományos angol pitének is.
Tulajdonképpen egy húsos ragut burkolunk leveles tésztába, köretként pedig vajban párolt zöldborsó került mellé, na és a kisérő, egy pohár hideg sör. Igazi férfi kaja, igaz kicsit időigényes de higgyétek el megéri.
Megjegyzés : csak guinness sört használjunk az elkészítéséhez, mert ez a sör adja meg, a ragu jellegzetes ízét.
» HOZZÁVALÓK «
- fél kg marha raguhús - pl nyak
- 2 nagyobb szál répa
- 3 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- olívaolaj
- 2 ek liszt
- 1 cs mélyhűtött vagy 2 tekercs friss leveles tészta
- só, bors
- 1 ü guinness sör
- 1 tojás - a kenéshez
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 190 °C - ra.- Egy nagyobb lábosba, hevítsük fel az olajat és fonnyasszuk meg benne a felkockázott hagymát, dobjuk hozzá a vajat, a feldarabolt répát, a zúzott fokhagymát és pirítsuk át.
- Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst, ízesítsük sóval , borssal és pirítsuk jól át, ezután öntsük fel a ragut a sörrel, keverjük hozzá a lisztet és öntsünk hozzá annyi vizet hogy ellepje.
- A ragut öntsük át egy fedeles, hőálló edénybe és tegyük be a sütőbe, süssük addig, amíg kellően besűrűsödik olyan pörkölt állagúra - kb 90 perc - közben egyszer keverjük jól át.
- A leveles tésztával béleljük ki a kivajazott piteformát ( 26 cm ) úgy, hogy túllógjon a széleken, kanalazzuk rá a ragut és a tésztaszélt kenjük le tojással. Borítsuk be a megmaradt tésztával, a kilógó széleket hajtsuk vissza rá és nyomkodjuk jól össze.
- Kenjük le az egészet tojással, szurkáljuk vagy vágjuk be pár helyen és süssük 180 °C - on addig, amíg a tészta színt kap.
- Kínáljuk vajban párolt zöldborsóval.
Nagyon finomat főztél, a sörrel különlegesen fincsi lehet a ragu! :)
VálaszTörlésMég sosem ettem ilyet, de nagyon izgalmasan hangzik és nagyon jól néz ki!
VálaszTörlés