Maga a töltelék is nem a megszokott - lekvárra szórunk diót - hanem összekevertem a diót a lekvárral és tojáshabbal lazítottam. Gizi - nél találkoztam ezzel a megoldással és nagyon megtetszett, de így nekem sokkal finomabb is - na és az ananász dzsemmel ! !
Az biztos, hogyha így készítitek a zserbót tortaként, méltó helyet foglal el az ünnepi asztalon a sütemények közt, akár ezzel az ananász dzemmel készítve, akár a megszokott sárgabarack lekvárral.
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához :
- 28 dkg liszt, 1, 5 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 0 , 5 dl tej
Töltelék :
- 30 dkg őrölt dió, 15 dkg porcukor, 1 tk vaníliakivonat, 5 ek ananászlekvár, 1 citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje, csipet só
Bevonáshoz :
- 15 dkg étcsokoládé, 0 , 5 dl zsíros tej
- Egy kapcsos tortaformát ( kb 22 - 23 cm ) jól kivajazunk és lisztezünk.
- A tésztához, langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet sót és a porcukrot összeszitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzá adjuk a tojások sárgáját a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk, majd 3 gombócot formálunk belőle.
- A diót összevegyítjük a porcukorral, kikeverjük a lekvárral, vaníliával és a citromhéjjal. A fehérjéből a sóval habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a diós masszával. A tölteléket ketté osztjuk.
- A tésztagombócokat akkorára nyújtjuk mint a forma, majd összeállítjuk a tortát. Egy réteg tészta, erre kerül a töltelék fele, majd ismét tészta, töltelék és végül tészta. A tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített 170 °C- os sütőben megsütjük ( kb 30 - 35 perc ). A formában hagyjuk kihűlni.
- A bevonóhoz, felforrósítjuk a tejet, beletördeljük a csokoládét és simára keverjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét és az oldalát. Tetszés szerint díszítjük.
Nagyszerű tortát készítettél és az ízek, valami fantasztikusak lehetnek! :)
VálaszTörlésImádom a zserbót, ananászlekvárral mennyei lehet! :)
VálaszTörlésMennyei lehet,a tojasfeherjes otlet is tetszik :)
VálaszTörlés