,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. május 16., szombat

~ EPRES HABTEKERCS ~





 Egy habkönnyű desszert, eperrel és vaníliás, narancsos krémmel. Az eredeti receptben túl soknak találtam a cukor mennyiségét, így egy kicsit csökkentettem, a tojásból is négy darabot ír, de nekem nagyon kicsik voltak most itthon, így eggyel többet használtam. 
Ötlet  : innen

»HOZZÁVALÓK«
Töltelék : - 5 tojássárgája, 1 nagyobb narancs leve és héja, 8 dkg cukor, 1 vaníliarúd kikapart magja, 1 ek étk. keményítő, 20 - 25 dkg eper
Tojáshab : - 5 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 ek étk. keményítő

  1. A krémhez habosra keverjük a sárgákat a cukorral, hozzáadjuk a narancs levét, a reszelt héját, a vanília magokat és simára keverjük a keményítővel. Kis lángon, állandó kavargatás mellett besűrítjük, de vigyázzunk, nehogy rántotta legyen ! -  kezdőknek a vízgőz feletti besűrítést javaslom. Majd kihűtjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 °C - ra, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, úgy hogy a sarkokat odaragasztjuk egy kevés vajjal  - így nem fog csúszkálni a papír, ha kenjük rajta a habot - és olajjal vékonyan bekenjük.
  3. A fehérjét, elkezdjük egy csipetnyi sóval habbá verni, majd fokozatosan hozzáadagoljuk  a porcukrot, végül a keményítőt is hozzákeverjük. A habot a tepsibe simítjuk és 10 percig sütjük, majd vissza vesszük a hőfokot 120 °C ra és így sütjük, még további 10 percig.
  4. Amikor megsült a hab, a széleit meglazítjuk egy késsel, ráborítunk egy sütőpapírt és határozott mozdulattal kifordítjuk a tepsiből. Lehúzzuk a sütőpapírt és kihűtjük.
  5. A krémet óvatosan elkenjük a habon, megszórjuk felkockázott eperrel és feltekerjük.
  6. Hűtőbe tesszük legalább 1 - 2 órára.

1 megjegyzés: