,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. május 17., vasárnap

~ MUFFINFORMÁBAN SÜLT, EPERLEKVÁROS LEVELES BATYU ~




 Még tegnap, késő délután összeállítottam a tésztát, a hűtőben való pihentetés is nagyon jót tett neki. Ma reggel pedig egy gyors hajtogatás és sütés. Olyan finom illatok terjengtek a konyhában, mint egy sütödében. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem vajat használnak az ilyen fajta tésztához, hanem margarint. Vajjal elkészítve az igazi, a házi eperlekvár pedig csak fokozza az ízhatást, persze használhatunk más ízesítésűt is és ki is hagyhatjuk a batyukból.

»HOZZÁVALÓK«
- 55 dkg átszitált liszt
- 1 cs szárított élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 0 , 5 dl olaj
- 3 dl langyos víz
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- házi eperlekvár

  1. A robotgép üstjébe beleöntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és az  élesztőt, majd 5 percig futtatjuk. Ezután hozzáöntjük az olajat a lisztet és a sót, majd addig dagasztjuk amíg összeáll a tészta. 
  2. Egy nagyobb edényt kiolajozunk, beletesszük a tésztát, majd a felületét is enyhén átkenjük olajjal. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük. 
  3. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kb 25 x 45 cm - es nagyságúra kinyújtjuk. A tészta felső kétharmadára rákenjük a vajat, az alsó harmadát ráhajtjuk a vajas rész felére a felső résszel pedig befedjük a tésztát. Ezután a tésztát ismét kinyújtjuk ( 25 x 45  ) és feltekerjük. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. Másnap a tésztát ismét kinyújtjuk ( 25 x 45 ) és hajtogatjuk : először szimplán, azaz a tésztát képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk az egyik oldalt behajtjuk a képzeletbeli vonalig, majd ráhajtjuk a másikat. Elfordítjuk 90 ° - al, ismét kinyújtjuk, majd a tészta mindkét oldalát középre hajtjuk, majd még egyszer összehajtjuk mint egy könyvet. 
  5. Ezután a tésztát ismét kinyújtjuk, de már 30 x 40 cm - es nagyságra és felvágjuk 10 x 10 cm - es négyzetekre. Mindegyik közepébe 1 - 1 tk lekvárt teszünk, a sarkokat középre hajtjuk és belehelyezzük a batyukat a muffinsütő mélyedéseibe.
  6. Előmelegített, 200 °C - os sütőben szép pirosra sütjük. ~ A hajtogatáshoz itt egy kis segítség : 




        

1 megjegyzés: