»HOZZÁVALÓK«
- 55 dkg átszitált liszt
- 1 cs szárított élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 0 , 5 dl olaj
- 3 dl langyos víz
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- házi eperlekvár
- A robotgép üstjébe beleöntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, majd 5 percig futtatjuk. Ezután hozzáöntjük az olajat a lisztet és a sót, majd addig dagasztjuk amíg összeáll a tészta.
- Egy nagyobb edényt kiolajozunk, beletesszük a tésztát, majd a felületét is enyhén átkenjük olajjal. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kb 25 x 45 cm - es nagyságúra kinyújtjuk. A tészta felső kétharmadára rákenjük a vajat, az alsó harmadát ráhajtjuk a vajas rész felére a felső résszel pedig befedjük a tésztát. Ezután a tésztát ismét kinyújtjuk ( 25 x 45 ) és feltekerjük. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
- Másnap a tésztát ismét kinyújtjuk ( 25 x 45 ) és hajtogatjuk : először szimplán, azaz a tésztát képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk az egyik oldalt behajtjuk a képzeletbeli vonalig, majd ráhajtjuk a másikat. Elfordítjuk 90 ° - al, ismét kinyújtjuk, majd a tészta mindkét oldalát középre hajtjuk, majd még egyszer összehajtjuk mint egy könyvet.
- Ezután a tésztát ismét kinyújtjuk, de már 30 x 40 cm - es nagyságra és felvágjuk 10 x 10 cm - es négyzetekre. Mindegyik közepébe 1 - 1 tk lekvárt teszünk, a sarkokat középre hajtjuk és belehelyezzük a batyukat a muffinsütő mélyedéseibe.
- Előmelegített, 200 °C - os sütőben szép pirosra sütjük. ~ A hajtogatáshoz itt egy kis segítség :
Juj, de guszta! Fincsi lehet! :)
VálaszTörlés