Az elmaradhatatlan répás sütemény. Bár egész évben lehetne sütni, mégis húsvétra készítik a legtöbben. Kicsit több időt igényel a lapok sütése, de megéri a fáradságot, mert a baracktól még szaftosabb és finomabb lesz a tészta. Az eredeti recept krémje tejszínnel készült, de én általában az ilyen nehezebb tésztalapoknál a főzött krémet részesítem előnyben, mert ad egy kis tartást.A tésztát inkább süssük szárazabbra, hogy jól átsüljön a répa is, mert a krémtől úgyis visszapuhul. Nagyon jól szeletelhető, igen finom és zamatos sütemény. Bátran ajánlom az ünnepekre.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg reszelt répa
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 2 dl étolaj
- 20 dkg őszibarackbefőtt
- 35 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 10 g szódabikarbóna
- 1 tk mézes fűszerkeverék vagy 1 - 1 kk fahéj, szegsűszeg, gyömbér
- csipet só
Krém :
- 6 dl tej, 6 ek liszt, 1 tábla fehér csokoládé, 2 citrom reszelt héja + 1 nek a leve, 20 dkg Ráma vajas íz, 20 dkg porcukor
- A tésztához összevegyítjük a lisztet a dióval, a fahéjjal, a sóval és a szódabikarbónával.
- A tojást kissé habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a répát, az apróra vágott barackot, hozzáöntjük az olajat és az egészet összeforgatjuk a lisztes - diós keverékkel. A masszát 3 egyenlő részre osztjuk és kb 20 x 30 cm - es sütőpapírral bélelt tepsiben, külön - külön 180 °C - on kb 25 perc alatt megsütjük.
- A lisztet simára keverjük a tejjel és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzzük. Még forrón hozzákeverjük az összetördelt csokoládét és kihűtjük. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd simára keverjük a lisztes krémmel. Végül hozzákeverjük a citrom kifacsart levét és a héját.
- Ha a répás lapok kihűltek, betöltjük a krémmel. Másnap szeleteljük.
Nagyon izgalmasan hangzik a barackkal ez a teszta!
VálaszTörlés