Kaptam egy jó nagy vödör cseresznyét, amiből lett egy tucat cseresznyebefőtt, a maradékból pedig gyorsan összedobtam ezt a népszerű és régimódi süteményt. Hívhatjuk rolninak, pávaszemnek, bagolyszemnek vagy macskaszemnek, egy a lényeg, hogy a rumos cseresznye és a pirított dió nagyon finommá és ízletessé varázsolja.
A hátteret a Fotohatterek. hu biztosította.
Tészta :
- 40 dkg liszt, 2 ek porcukor, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 15 dkg zsír, 1 mk sütőpor, csipet só 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja
Töltelék :
- kb 40 dkg magozott cseresznye, 3 ek cukor, 2 ek rumaroma, baracklekvár, 4 tojásfehérje, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 darált dió
- 1 tojás - a kenéshez
- A cseresznyét keverjük össze a cukorral és a rummal, majd kis lángon melegítsük addig amíg a cukor elolvad. Szűrőben csepegtessük le.
- A diót pirítsuk illatosra, majd ha kihűlt daráljuk le.
- Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos tejben elkevert, kevés cukorral. A száraz hozzávalókat szitáljuk össze, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a citrom reszelt héját, a tojások sárgáját és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk össze. ( szükség esetén kevés tejet adjunk hozzá. )
- A tésztából formáljunk 3 cipót és egyenként kb 25 x 30 cm - es nagyságúra nyújtsuk ki, kenjük meg 2 - 3 ek lekvárral, majd mindkét szélét rakjuk ki cseresznyeszemekkel és tekerjük fel úgy, hogy a tészta közepe ( kb 6 - 8 cm ) üres maradjon. A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le tojással a felcsavart részeket. ( Tipp : A tésztát úgy helyezzük a tepsibe, hogy mindkét oldalát csavarjuk be középre, - így könnyebb megfogni - majd a tepsiben csavarjuk vissza. )
- A fehérjét a sóval verjük habbá, majd kanalanként hozzáadva a cukrokat verjük tovább, kemény habbá, végül forgassuk hozzá a diót. A masszát osszuk el a 3 rúd üresen maradt részében és 180 °C - os sütőben süssük szép pirosra. Miután kihűlt, két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel és szórjuk meg porcukorral,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése