,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. október 5., szerda

~ TIRAMISU ~





 Ritkán készítek itthon tiramisut, hiszen olaszországi tartózkodásaim alatt eleget fogyasztok belőle. De most valahogy már hiányzott. A jó minőségű alapanyagok, mint a mascarpone, a kávé, no meg a kakaó nagyon fontos ennél a desszertnél. Nálam ez nem gond, mivel a mascarpone eredeti olasz, a kávé pedig a kifogástalan minőségű, Pellini, sőt még a kakaópor is onnan való. Nem vesződtem a babapiskóták kávéba való mártogatásával, mert több olasz étteremben is kész piskótalapot használnak - gondolom a gyorsaság miatt. A középső réteg krémre darabolt csokoládét szórtam és még a rétegezésnél kakaóport is szórtam a krémre. 


»HOZZÁVALÓK«
Piskóta :
- 3 tojás ( nagy ) , 3 ek cukor, 3 ek liszt, csipet só
Krém
- 2 tojás, 12 dkg cukor
- 25 dkg mascarpone, 3 dl tejszín 
továbbá : 
- kb 2  dl presszókávé, 50 ml rum, 5 dkg étcsokoládé, kakaópor

  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C - ra, a gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojást kétfelé választjuk, a fehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd elverjük a tojássárgákkal. A lisztet a masszához szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk és a tepsibe simítjuk. Tűpróbáig sütjük. Ha a piskóta megsült hagyjuk kihűlni és 3 részre vágjuk.
  2. A krémhez a tojást és a cukrot vízgőz  felett csípősre ( 60 °C - ra ) kevergetjük, majd átöntjük a robotgép üstjébe és addig habosítjuk, amíg a massza teljesen kihűl.
  3. A tejszínt habbá verjük, majd összeforgatjuk a krémsajttal, a tojáshabbal és a krémet háromfelé osztjuk.
  4. Rétegezés :  egy püspökkenyér formát  ( kb 30 x 11 cm ) kibélelünk folpackkal úgy, hogy a szélei túllógjanak a formából, az aljára kenjük az első rész krémet, ráfektetjük az egyik piskótalapot és meglocsoljuk a rumos kávé keverékével. Rákenjük a második rész krémet, megszórjuk apróra vágott csokoládéval, majd kakaóporral. Ráborítjuk a piskótalapot, meglocsoljuk a rumos kávéval és rákenjük a maradék krémet, megszórunk kakaóporral, majd ráfektetjük az utolsó piskótalapot. Végül meglocsoljuk a megmaradt rumos kávéval, a fólia széleit a piskótára hajtjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. 
  5. A desszertet kiborítjuk a formából, eltávolítjuk róla a fóliát és a tetejét meghintjük kakaóporral. 



1 megjegyzés: