»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg sütőtökpüré
-1 , 5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg porcukor
- 1 mk só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 40 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
továbbá : - 1 tojássárgája + 1 tk víz
- egész szegfűszeg
- A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni ( lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g - os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon. ( mintha virágszirmot készítenénk ) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.
- Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a közepébe egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk és 180 °C - on kb 15 - 18 percig sütjük. A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy - egy szegfűszeget - jelképezve ezzel a tök szárát.
Ha én ez éjszakára készen hűtőbe teszem ,és csak reggel sütném meg mennyi élesztőt tegyek úgy bele?
VálaszTörlésHa jól értelmezem formálva kerülne hűtőbe.Ha éjszakára kerül bedagasztásra a tészta,mehet így is az 1 tasak élesztő.A tészta jól megfog kelni reggelre, de át kell gyúrni a formázás előtt és tovább kell szobahőmérsékleten keleszteni, mivel a tészta eléggé lehűl a hűtőben. Juditka
VálaszTörlés