,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. október 12., péntek

~ ÉDES SÜTŐTÖK ZSÖMLÉK ~


»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg sütőtökpüré
-1 , 5 dl  tej
- 1 tojás
- 5 dkg porcukor
- 1 mk só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 40 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
továbbá : - 1 tojássárgája + 1 tk víz
                - egész szegfűszeg

  •  A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni ( lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g - os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd  olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon. ( mintha virágszirmot készítenénk ) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.
  • Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a  közepébe egy fakanál nyelével  mélyedést nyomunk és 180 °C - on kb 15 - 18 percig sütjük. A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy - egy szegfűszeget - jelképezve ezzel a tök szárát.

2 megjegyzés:

  1. Ha én ez éjszakára készen hűtőbe teszem ,és csak reggel sütném meg mennyi élesztőt tegyek úgy bele?

    VálaszTörlés
  2. Ha jól értelmezem formálva kerülne hűtőbe.Ha éjszakára kerül bedagasztásra a tészta,mehet így is az 1 tasak élesztő.A tészta jól megfog kelni reggelre, de át kell gyúrni a formázás előtt és tovább kell szobahőmérsékleten keleszteni, mivel a tészta eléggé lehűl a hűtőben. Juditka

    VálaszTörlés