,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2021. december 19., vasárnap

~ BABAPISKÓTÁS, MÁKOS NARANCSOS SZELET ~

 


»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor
- 18 dkg őrölt mák, 2 ek étolaj
- 1 tasak sütőpor, csipetnyi só
Krém :
- 5 dl tej, 2 tasak vaníliás pudingpor
- 3 tojássárgája, 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 tk vaníliakivonat, 10 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj / margarin
tetejére : - 10 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj
továbbá : - babapiskóta

  • A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük, 2 db 20 * 30 cm - es tepsi aljára  sütőpapírt fektetünk. 
  • A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, már amikor félig felverődött 2 részletben hozzáadagoljuk a porcukrot és fényes habbá verjük. Azután óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített mákot és az olajat.  A masszát kétfelé osztjuk, a  tepsikbe simítjuk, majd  kb 15 - 20 perc alatt megsütjük.
  • A krémhez a tojások sárgáját, a cukrot, a pudingport, 1 dl tejet, a narancs levét és héját simára keverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, majd a tojásos keverékhez öntjük, azután vissza tesszük a tűzre és alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt kihabosítjuk a vajjal. 
  • Ha a tésztalapok kihűltek, az egyiket megkenjük a fele krémmel, kirakjuk babapiskótával és rásimítjuk  a megmaradt krémet. Végül ráborítjuk a másik tésztalapot és egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. 
  • Másnap bevonjuk a sütemény tetejét olvasztott csokoládéval. 

3 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm Judit!
    Az lenne a kérdésem, hogy a màkot lehetne màssal helyettesíteni, mivel a csalàdban van akinek emésztési problémàt okoz a màk?

    VálaszTörlés
  2. Természetesen lehet, dió, kókusz, mandula, mogyoró. De sima piskótával is működik .

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a gyors vàlaszt Judi! Kellemes ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés