,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. december 21., péntek

~ MINI RUMOS - DIÓS TEKERCS ~



 Pár olyan üzletben ahol van saját pékség is, megvásárolhatók ezek a hasonló kis tekercsek, mákos ill. diós változatban. Mivel sok a dióm, így diós készült és tulajdonképpen ezek kis bejgliként, már a karácsonyi sütis tálon várják, hogy elfogyasztjuk őket.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 4 - 4 dkg hideg vaj és zsír
- 3 dkg porcukor
- 1 mk só
1 tojássárgája
- 1 dkg friss élesztő
- 50 ml hideg tej
Töltelék :
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat 
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek rum - vagy aroma
- 50 ml víz
tetejére : - 1 tojás


  • A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját. A lisztet, a sót és a porcukrot összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, azután hozzáöntjük az élesztős tejet és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  • A töltelékhez a cukrot a vízzel kb 10 percig forraljuk, majd hozzákeverjük a rumot és a vaníliát. A diót összekeverjük a fahéjjal és a citromhéjjal, majd leforrázzuk a sziruppal. 
  • A tésztát kétfelé osztjuk és kb 20 * 25 cm - es lappá nyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét és feltekerjük. Így járunk el a másik adaggal is. A rudakat 4 - 4 darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és kb 1 - 1 , 5 órán át meleg helyen kelesztjük. A tekercseket sütés előtt pár helyen megszurkáljuk és 200 °C - on, kb 20 perc alatt megsütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése