,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. április 9., kedd

~ MÁKVIRÁG ~






»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt
- 1 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 kk só
- 2 ek porcukor
- 50 ml étolaj
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 ek egész mák + a szóráshoz
- 1 tojás - a kenéshez

  • A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a mákot, a citrom héját és a porcukrot, majd a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tojássárgáját és a joghurtot. Alaposan kidagasztjuk, ( ha szükséges, kevés tejet adjunk még a tésztához )  majd a tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • Ha a tészta megkelt, 12 egyforma darabra vágjuk és egyesével kigömbölyítjük, majd kb 30 percig ismét kelesztjük. Azután a tésztagombócot kétfelé osztjuk és minden darabból kb 25 - 25 cm hosszú rudat sodrunk. U - alakra hajtjuk és elhelyezzük egymáson - a képen látható módon, majd a két szélső tésztaszárat átbujtatjuk a középen lévő tészta alatt. A megformázott kalácsokat távolabb egymástól egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 30 percig kelesztjük.
  • Sütés előtt lekenjük a tetejüket enyhén felvert tojással és megszórjuk mákkal. 200 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése