»HOZZÁVALÓK«
Gombóchoz :
- 25 dkg sonka ( lehet, főtt vagy nyers is )
- 2 szikkadt zsemle
- 1 tojás
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 2 - 3 ek búzadara
Leveshez :
- 1 vöröshagyma
- 30 - 40 dkg vegyes zöldség ( répa, fehérrépa, zeller )
- 15 dkg zöldborsó ( fagyos )
- 1 szál zárzeller
- só, bors
- 1 füstölt ízű leveskocka
- 1 tk szárított tárkony - vagy ízlés szerint
- 1 ek étk. keményítő ( elhagyható )
- A gombóchoz a sonkát ledaráljuk, a zsemléket vízbe áztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sonkához a kinyomkodott zsemlével együtt, hozzáadjuk a tojást, a felaprított petrezselymet, ízesítjük sóval és borssal. Azután hozzákeverjük a darát és alaposan összedolgozzuk, majd félretesszük.
- A leveshez a finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és kissé átpirítjuk. Azután felöntjük kb 1 , 5 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a borsót, ízesítjük, majd a zöldségeket roppanósra főzzük.
- A sonkás masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk és a levesben megfőzzük. A keményítőt egy kevés vízzel simára keverjük, hozzáöntjük a leveshez és az egészet összeforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése