Tészta :
- 1 tojás
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg lágy vaj
- 8 dkg tejföl
- 40 dkg liszt
- 1 / 2 tasak sütőpor
töltelék :
- 10 dkg darált dió
- 1 ek kakaópor
- 1 ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- kikapart tésztamorzsa
- pár ek baracklekvár
továbbá :
- 10 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj - összeolvasztva
- 1 kisebb tojásfehérje, porcukor
- egész mák
- A tésztához habosra keverjük a tojást a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a tejfölt és a sütőporral vegyített lisztet. Alaposan összegyúrjuk ( ha lágy lenne a tészta, kevés lisztet gyúrjunk hozzá ) , majd folpackba csomagolva legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük ( de legjobb egy éjszakán át ) .
- A tésztát 2 / 3 - 1 / 3 - ad részre osztjuk, a nagyobbik tésztarészből kisebb / nagyobb golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kissé ellapítjuk, majd 180 °C - os sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Még melegen kikaparjuk a tészta közepét. A maradék tésztából megformázzuk a gomba szárát és ezt is megsütjük, ( 180 C ° - on kb 20 perc )
- A töltelék hozzávalóit keményebb masszává keverjük, majd betöltjük vele a gomba kalapját és beragasztjuk a szárát.
- A tojásfehérjét kikeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűbb masszát kapjunk és bevonjuk vele a gomba szárát, majd az alját mákba mártjuk. Megvárjuk amíg a gomba szára megszárad, majd a kalapját csokoládéba mártjuk.
ötlet : https://pechemdoma.com/
Szia!
VálaszTörlésA gomba torzset hogy mikepp sutod hogy pont eredet formaja megmaradjon mint az igazi gombae?
Fekve teszed a sutolapra a tesztarolnit vagy allitod mint sz oszlopot.
Ezert is kerdem hogy ha felteted megtartja az alakjat ha sutod?
NAGYON szepek es otletes!
Udvozlettel ILDIKO
ELnezest a helyesirasi hibakert, de a hetvegen egy TIA-t kaptam, baloldalt nehezen irok es a figyelmem kevesebb.
VálaszTörlésKedves Ildikó !
VálaszTörlésA gombák szárát fektetve sütöttem, így az alja természetesen laposabb lesz.
Nagyon sajnálom ami történt veled, jobbulást kívánok és sok sikert a gombák sütéséhez .
Szia Judit!
VálaszTörlésEbből az adagból kb. hány darab süti lesz?
Köszönöm.
Kedves Ildikó !
TörlésKb 12 db, de függ attól is hogy milyen nagyságúak.
Most találkoztam a recepttel. Nagyon köszönöm, az értékes hozzászólásokat is!
VálaszTörlésBiztos hogy elkészítem!
Őszibarackot, és szilvát is szoktam.