,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. november 9., szombat

~ MORZSÁS ÉDES BATYU ~



















»HOZZÁVALÓK« kb 12 db 
   Tészta :
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 kk só
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- kb 2 dl tej
morzsához :
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 12 dkg hideg vaj
továbbá :
- 1 tojás a kenéshez

  • A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  • A morzsához összevegyítjük a lisztet a cukorral, majd ujjbeggyel elmorzsoljuk benne a vajat úgy, hogy legyenek nagyobb vajdarabkák is benne, majd hűtőbe tesszük. ( kb 2 - 3 ek morzsát félreteszünk belőle ) 
  • A megkelt tésztát kb 55 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk, a tészta  felére ( a hosszabbik oldal ) rászórjuk a morzsa felét, az üresen hagyott részt pedig ráhajtjuk a morzsás részre. Sodrófával kissé ellapítjuk és hosszában nyújtunk rajta, majd a tészta felét ismét megszórjuk a maradék morzsa felével és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a morzsára, majd hosszában ismét nyújtunk rajta. Ezután még egyszer megismételjük a szórást, a ráhajtást és a nyújtást -  így kb 10 cm széles hosszú tésztacsíkunk lesz, amiből négyzet alakú darabokat szabunk.
  • Az így kapott tészta sarkait középre hajtjuk, és ujjunkkal összenyomjuk. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejüket felvert tojással és mindegyikre szórunk a félretett morzsából. 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. 


3 megjegyzés:

  1. Babrás az elkészítése, első olvasatra kicsit bonyolultnak tűnik de nagyon mutatós és finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva ! Inkább a fotó láttán tűnik macerásnak, de egyáltalán nem az, hidd el ügyesen elkészül.

      Törlés