Piskóta :
- 4 tojás, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt
- 70 ml forró víz, 25 g kakaópor, 1 kk sütőpor
- csipetnyi só
Töltelék :
- 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 18 porcukor
- 20 dkg lágy vaj, 1 ü meggybefőtt, 1 dl meggylé, 3 ek cukor
- 1 ek kakaópor, 1 - 2 ek rumaroma
Tojás :
- piskótamorzsa, 5 dkg kekszmorzsa
-10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 ek rumaroma
- 1 ek baracklekvár, tej - szükség esetén, színes dekorcukor
Fészek :
- 15 dkg pillecukor, 3 dkg kakaópor
- A piskótához a sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy 22 cm - es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval és a fele cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és sütőporral vegyített kakaós lisztet. A masszát a fehérjehabbal óvatosan összeforgatjuk és a formába szedjük, ezután kb 30 - 35 percig - tűpróbáig sütjük.
- Ha a piskóta megsült rácsra borítva kihűtjük és lapjában 3 részre vágjuk. A felső részből kivágunk egy kb 3 cm - es karimát a többi piskótát pedig összemorzsoljuk.
- A tojásokhoz a vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kekszet, a piskótamorzsát, a az aromát, a lekvárt és jól összegyúrjuk. A masszából 7 db tojást formázunk, dekorcukorba hempergetjük és hűtőbe tesszük.
- A meggyet alaposan lecsepegtetjük, a meggylét a cukorral szirupos állagúra forraljuk. A tejben megfőzzük a pudingot. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd tovább habosítva hozzáadjuk a kihűlt pudingot. A krém 1 / 3 - ához hozzákeverjük a kakaót és az aromát.
- Az első piskótalapot megkenjük a meggysziruppal, elsimítjuk rajta a sárgakrém felét, majd kirakjuk meggyel, ezután ráhelyezzük a második lapot, megkenjük meggysziruppal és rákenjük a maradék krémet, végül ráhelyezzük a piskótakarimát. Mélyhűtőben kb 30 percig dermesztjük, ezután a kakaós - rumos krémmel körbekenjük a torta oldalát és a tetejét.
- A pillecukrot kakaóporral együtt egy tálba tesszük és mikróban folyós állagúra melegítjük, alaposan összekeverjük ( nyúlós massza lesz ) majd a masszából csípünk egy keveset, kihúzzuk az ujjunkkal, körbetekergetjük a tortán és teszés szerint kialakítjuk ezáltal a fészket.
- A tojáskat elrendezzük a torta tetején és kínálásig hűtőben tartjuk. * Másnapra lesz szépen szeletelhető !
Ötlet : innen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése