- 40 dkg GM kelt tészta lisztkeverék ( pl Barbara )
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek porcukor
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- kb 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 40 dkg túró
- 2 - 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- kb 20 dkg áfonya ( fagyos )
továbbá : - 1 tojás - a kenéshez
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek porcukor
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- kb 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 40 dkg túró
- 2 - 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- kb 20 dkg áfonya ( fagyos )
továbbá : - 1 tojás - a kenéshez
- 1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a vajat, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy ruganyos lágy tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. A túrót összekeverjük a cukorral, tojással, ezután ízesítjük vaníliával és citromhéjjal.
- A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a túrós keverék felével, megszórjuk az áfonya felével és feltekerjük mint a bejglit. A másik tésztagombóccal is így járunk el. A két tésztarudat egy sütőpapírra helyezzük és egy éles késsel középen bevágjuk, de nem vágjuk át. A tészta végét összecsípjük és összecsavarjuk úgy, hogy a vágott fél felülre kerüljön. A tészta két végét a fonat alá hajtjuk és lekenjük enyhén felvert tojással, majd egy kalácsformába helyezzük.
- Utána 20 percig kelesztjük és 180 °C - on szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése