»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt,
- 25 g friss élesztő
- 1 kk só
- 10 dkg cukor
1 dl langyos tej
- 2 dl langyos habtejszín
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcshéj
tetejére :
- 1 tojás - a kenéshez
- mandula, cukor - a szóráshoz
- A tejben elkeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a cukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejszínt a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt ( szükség esetén még kevés tejet ) és alaposan kidagasztjuk. Ezután a tetejét olajjal lekenjük és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát 4 egyforma gomócra osztjuk és mindegyiket kb 45 - 50 cm - es hosszú rúddá sodorjuk, majd a videó segítségével https://www.youtube.com/watch?v=PIwv-Rxez9w kerekre fonjuk.
- A kalácsot egy sütőpapírral bélelt kapcsos - 22 cm - es formába helyezzük, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és mandulával, majd 30 perc kelesztés után 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése