Előtészta :
- 20 dkg tk liszt
- 2 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
zsemléhez :
- 15 dkg kenyér liszt
15 dkg tk liszt
15 dkg tk liszt
- 2 tk só
- 2 ek étolaj
- csipet cukor
- előtészta
- langyos víz
- előtészta
- langyos víz
- Az előtésztához előző este simára keverjük a hozzávalókat, majd lefedve a konyhapulton hagyjuk.
- A zsemléhez a liszteket a sóval , cukorral összevegyítjük, majd hozzáadjuk az előtésztát, az olajat és annyi vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük. Ezután a megkelt tésztából kb 12 dkg - os gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Letakarva kb 35 percig kelesztjük.
- A sütőt 220 °C - ra melegítjük. A zsemléket és a köztük levő helyet vízzel lespricceljük, majd betoljuk a sütőbe, kb 10 perc után visszavesszük a hőfokot és további 10 - 15 perc alatt készre sütjük. Ha a zsemlék megsültek, azonnal rácsra szedjük és vizzel lespricceljük a tetejüket.
Ki fogom próbálni,szeretem az előtésztás pékárukat,nem szeretem ha az élesztő szaga megcsap a tésztában.Vannak olyan receptek,melyekben 500 g liszthez 60 g élesztőt ír.Brrrrr.......
VálaszTörlés