,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. április 8., szerda

~ MEDVEHAGYMÁS KALÁCS - KRÉMSAJTOS TOJÁSSALÁTA ~


»HOZZÁVALÓK«
Kalács :
- 45 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 2 tk só
- 1 kk cukor
- 50 ml étolaj
- kb 2  - 2 , 5 dl langyos tej
- kb 8 - 10 dkg medvehagyma
- 1 tojás - a kenéshez, szezámmag - a szóráshoz
Tojássaláta :
- kb 7 - 8 db főtt tojás
- 20 dkg tömlős krémsajt
- 1 kis poharas tejföl
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 ek mustár
- só, bors 

  • A kalácshoz az élesztőt 1 dl tej és cukor keverékében felfuttatjuk. A medvehagymát 2 - 3 ek olajjal egy botmixerrel pépesítjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tejet és ruganyos tésztává dolgozzuk. 
  • A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a medvehagymapépet és 1 - 2 ek liszet, majd mindkét tésztagombócot letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Mindkét tésztagombócot kb 28 * 25 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, a natur tésztát megkenjük olajjal, majd ráhelyezzük a medvehagymásat és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A tekercset egy sütőpapírral bélelt kalácssütő formába helyezzük, majd a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Letakarva 30 perc kelesztés után, 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.



  • A tojássalátához, a krémsajtot a tejföllel és a mustárral simára keverjük, ízesítjük apróra vágott metélőhagymával, sóval ill. borssal. Ezután óvatosan összeforgatjuk az feldarabolt tojással. Kínálásig hűtőben tartjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése