,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. április 9., csütörtök

~ ZSELÉCUKROS KALÁCS ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 6 dkg porcukor
- 1 / 2 kk só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2 , 5 dl langyos tej
továbbá : 
- 3 ek baracklekvár.
- kb 30 dkg zselécukorka
- 1 tojás - a kenéshez
-  2 ek cukor - a szóráshoz

  • A tésztához összevegyítjük a száraz hozávalókat, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztából 20 dkg - ot lecsípünk és kiblelünk vele egy vajjal kikent kivehetű aljú 22 cm - es formát, ezután megkenjük lekvárral. A többi tésztát kb 3 - 4 mm - es vastagságúra nyújtjuk és egy 8 cm - es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A körök közepébe elhelyezünk egy - egy zselécukorkát, majd a tésztát összecsipkedjük a cukor körül. 
  • Az így kapott kis kosárkákat elhelyezzük a tésztán és lekenjük a tésztaszéleket enyhén felvert tojással. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése