Tészta :
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek búzasikér
- 25 g friss élesztő
- 1 kk só
- 3 ek porcukor
- 1 tojássárgája
- 50 ml étolaj
- kb 2 - 2 , 5 dl langyos tej
töltelék :
- 3 ek kakaópor
- 5 ek porcukor
- kb 10 dkg olvasztott vaj
- 3 ek rumaroma
- kb fél ü meggybefőtt
tetejére : - 1 tojás
- A tésztához az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sikérrel, a sóval, porcukorral, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat és annyi tejet, hogy könnyed lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és lefedve egy éjszakán át hűtőben kelesztjük.
- Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 perc után lisztezett deszkán kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk.
- A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az aromát és annyi olvasztott vajat, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A kakaós masszát egyenletesen elkenjük a tésztán, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
- Egy éles késsel a rudat középen félbevágjuk és a két fél rudat összetekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük. Lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és kb 35 perc kelesztés után, 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése