,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2021. március 27., szombat

~ RÁKÓCZI TÚRÓS PITE ~




 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj / margarin
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 kk sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 - 2 ek tejföl - szükség esetén
Töltelék :
- 75 dkg túró
- 2 tojássárgája 
- kb 8 - 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek tejföl
- 2 ek búzadara
- 2 tojásfehérje
- 2 - 3 ek baracklekvár
Tetejére :
- 3 tojásfehére, 15 dkg cukor, csipet só, baracklekvár

  • A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tojássárgáját - a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát folpacba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  • A sütőt 180 °C ra előmelegítjük, egy 24 cm - es piteforma alját és az oldalát kibéleljük a tésztával, erre sütőpapírt helyezünk, rászórunk száraz babaot vagy lencsét és 15 perc alatt elősütjük. 
  • A töltelékhez a tojásfehérjét a sóval habbá verjük, a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat a citromhéját, a tejfölt, a darát, majd hozzáforgatjuk a tojáshabot. Az elősütött tészta alját megkenjük lekvárral, rásimítjuk tölteléket és visszatesszük a sütőbe kb 30  percre. 
  • A tetejére a tojásfehérjét a sóval félig felverjük, majd 2 - 3 adagban hozzászórjuk a cukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot nyomózsákba rakjuk és körkörösen rányomjuk a sütőből kivett pitére, a sávok közötti  részeket pedig kitöltjük átszűrt lekvárral. Ezután a hőfokot visszavesszük 120 °C - ra és addig sütjük, amíg a hab teteje elnem kezd barnulni. ( kb 15 - 20  perc )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése