,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2021. november 18., csütörtök

~ HABKÖNNYŰ TÚRÓS - BIRSALMÁS SÜTEMÉNY ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj / margarin 
- 8 dkg porcukor
- 1 kk sütőpor
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- 1 - 2 ek tejföl
Töltelék :
- 3 nagyobb birsalma
- 1 fahéjrúd
- pár szem szegfűszeg
- 1 citrom leve
- 25 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 50 dkg túró
- 1 tojássárgája
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje
- csipet só

  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 2 / 3 - 1 / 3 - ad részre osztjuk. Mindkét tésztarészt fóliába tekerjük, a nagyobbikat a hűtőbe, a kisebbiket a fagyasztóba tesszük.
  • A birset alaposan megmossuk, felnegyedeljük és eltávolítjuk a magházát. Egy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, 10 dkg cukrot és puhára  főzzük. Ha a birs megfőtt leszűrjük, a levéből kb 3 dl - t félreteszünk, a birseket pedig apróbb kockákra vágjuk. Visszatesszük a lábasba , hozzáöntjük a fele levet, a másik felében a pudingport simára keverjük és hozzáöntjük a birshez, majd pudinggá főzzük. 
  • A tojásfehérjét a sóval félig felverjük, majd 2 - 3 részletben hozzászórjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A túrót villával öszetörjük, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral kikeverjük,  hozzákeverjük a langyos birsalmás pudingot, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. 
  • A nagyobbik tésztagombócot  kb 20 * 30 cm - as sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk,  megszurkáljuk villával és rásimítjuk a túrókrémet. A tetejére  nagylyukú reszelőn ráreszeljük a fagyos tésztát és 180 °C - ra melegített sütőben, kb 30 perc alatt aranysárgára sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése