,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2021. december 17., péntek

~ BEJGLIKOSZORÚ ~





 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 33 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 / 2 kk só
- 8 dkg fagyos vaj, 6 dkg fagyos zsír, 1 dkg élesztő
- 1 tojássárgája, 95 ml tej
töltelék :
- 20 - 20 dkg darált mák és dió, 3 dkg kekszmorzsa
- 1 dl víz, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz, 1 citrom reszelt héja, savanykás lekvár
tetejére : - 1 tojás, jégcukor

  • A lisztetben elvegyítjük a sót és a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgáját és a lisztes keverékhez öntjük. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk és fóliába csomagolva hűtőben legalább 60 percug pihentetjük. 
  • A töltelékhez a mákhoz keverjük a fele kekszmorzsát, a fele citromhéjat, a dióhoz a megmaradt kekszmorzsát és  a citromhéjat. A vízet felfőzzük a mézzel és a cukrokkal, majd fele - fele arányban leforrázzuk vele a mákot és a diót. Mindkét részhez 1 - 2 ek lekvárt keverünk. 
  • Mindkét tésztagombócot 35 * 22 cm - es nagyságúra nyújtjuk, elkenjük raktuk a kihűlt töltelékeket, majd a tészta egyik hosszabbik szélét visszahajtjuk a töltelékre, egy folpackot terítünk rá és még így átsodorjuk, ezután  feltekerjük. 
  • A két rudat hosszában kettévágjuk, egy fél mákos és egy fél diós részt egymás felé fordítunk, nyitottabb csigaalakra hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt 22 cm - es kapcsos forma közepére helyezzük. A  másik résszel is így járunk el, majd a rudat beillesztjük a másik rúd tészta közé, a képen látható módon. A koszorút lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük száradni, ezután lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk jégcukorral  és meleg helyen kb 60 percig kelesztjük. 
  • 200 °C - ra melegített sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése