,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. március 24., csütörtök

~ VANÍLIÁS TÖLCSÉRKALÁCS ~





 »HOZZÁVALÓK«
- 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 ek vaníliás cukor, csipet só
- 35 g friss élesztő, 30 ml étolaj, 5 dkg puha vaj
- 1 tojás, 1 tojássárgája, kb 3 dl langyos tej
tetejére :
- 1 tojás, egész mák, jégcukor

  • Az élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrokat, a felfutott élsztőt, az olajat, a tojásokat , a tejet és elkezdjük dagasztani. Amikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a vajat is, ezután letakarva 30 percig pihentetjük.
  • A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük, majd a 7 db tésztagombócot ovális alakúra ( kb 20 * 12 cm  ) nyújtjuk, középen elvágjuk és mindkét rész egyik hosszabbik oldalán középig, 6 bemetszést ejtünk és a sima részénél fogva feltekergetjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Az így kapott 14 tölcsért egy 24 cm - es  sütőpapírral bélelt kapcsos formába elhelyezzük úgy, hogy a forma közepébe egy poharat teszünk és e köré tesszük a tésztahengereket. 
  • A megmaradt tésztát szintén ovális alakúra nyújtjuk, a hosszabbik oldalt középig ujjnyi vastagságúra bevagdossuk, feltekerjük, majd csigaalakúra hajtjuk és a a forma közepébe helyezzük. A tészta tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk a közepét mákkal ill. cukorral. 45 perc kelesztés után 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 35 - 40 perc )


 


2 megjegyzés:

  1. Kedves Juditak, nem lehetne fázisfotókat felrakni? A tölcsérek készítését jelenleg nem tudom magam elé képzelni.

    VálaszTörlés