,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. április 7., csütörtök

~ ALMÁS DIÓS KALÁCSKOSZORÚ ~






 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 1 kk só, 1 tk cukor, 
8 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 50 ml étolaj
- 1 tojássárgája, kb 3 dl langyos tej
Töltelék :
- 20 dkg darált dió, 2 alma, 10 dkg porcukor
- 1 tk őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, 1 tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
tetejére :
- 1 tojás, szeletelt mandula

  • A tészta hozzávalóiból az élesztő felfuttatásával a szokásos módon tésztát dagasztunk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  • A töltelékhez a diót a cukrokkal, citromhéjjal, fahéjjal, a tojásfehérjével összekeverjük, majd hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt, levétől kinyomkodott almát és a mazsolát.
  • A megkelt tésztát fél kb 1 cm - es vastagságú, téglalap alakúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a tölteléket és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és koszorúnak formázzuk. A végeket összecsípjük és a tészta tetejét egy ollóval  megcsípkedjük - bevagdossuk. 
  • A tetejét lekenjük enyhén elhabart tojással és 30 percig kelesztjük, majd sütés előtt mégegyszer átkenjük és megszórjuk mandulával. 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük - kb 45 perc. Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával takarjuk le. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése