»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg cukor, 150 ml forró tej, 150 ml étolaj, 1 tk szódabikarbóna
- 2 tojássárgája, kb 50 dkg liszt
Darás krém :
- 3 dl tej, 3 ek búzadara, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor
- 18 dkg lágy vaj / margarin
Diós krém :
- 25 dkg darált dió, 1 ek rum, 10 dkg cukor, 1 dl víz
- kb 20 dkg szilvalekvár
tetejére :
- 10 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj, pár kocka fehércsokoládé
- A tésztához a fele cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a tejet és alacsony lángon addig forraljuk amíg a karamell elolvad, ezután hozzákeverjük a szódabikarbónát és kihűtjük.
- A tojássárgáját a megmaradt cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a karamellás tejet és annyi lisztet, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
- A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőben addig pihentetjük, amíg a sütő 180 °C - ra melegszik. A tésztát 3 részre osztjuk és mindegyikből lisztes felületen, 20 * 30 cm - es lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, villával megszurkáljuk és egyesével kb 10 perc alatt megsütjük.
- A darát megfőzzük a tejben, a vajat kihabosítjuk a cukrokkal, majd tovább habosítva hozzáadjuk a kihűlt darát.
- A diós részhez a vizet a cukorral kb 5 percig forraljuk, majd hozzáöntünk annyit a dióhoz, hogy kenhető masszát kapjunk, majd ízesítjük rummal és összekeverjük a lekvárral.
- Az első tésztalapra rákenjük a diós - lekváros krémet, ráborítjuk a második lapot, erre, rákenjük a darakrémet és befedjük az utolsó tésztalappal. Ezután bevonjuk a tetejét az olajjal megolvasztott csokoládékkal. Hideg helyre tesszük pihenni és másnap szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése