,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. április 5., kedd

~ SAJTOS - TOJÁSOS FÁNKOCSKÁK ~



»HOZZÁVALÓK« - kb 25 db 
Tészta : 
- 130 ml víz, 65 g vaj, 1 kk cukor, 1 kk só, 120 g liszt
- 3 tojás
Krém :
- 3 dl tejföl, 3 ek étk. keményítő, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj
- 3 főtt tojás, 10 dkg sajt  + 10 dkg a tetejére, só, bors, mustár 

  • A sütőt 200 °C - ra előmelegítjük. A vizet a sóval, vajjal, cukorral egy lábasban összeforraljuk, majd hozzászórjuk a lisztet és addig kevergetjük amíg a tészta el nem válik az edény falától és egy gombóccá nem áll össze. Kicsit hagyjuk hűlni, majd egy kézi mixerrel egyesével beledolgozzuk a tojásokat. 
  • A masszát simacsővel ellátott habzsákba szedjük és sütőpapírral bélelt tepsibe, diónyi halmokat nyomunk belőle. Kb 20 percig sütjük, majd visszavéve a hőfokot 170 °C - ra, a fánkokat további 10 percig még sütjük / szárítjuk. 
  • A krémhez a tojást lereszeljük, a tejfölt egy lábasban melegíteni kezdjük, majd hozzáöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját. Ezután levesszük a tűzről és elkeverjük benne a sajtot, majd ízlés szerint ízesítjük. A vajat kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt krémet és a főtt tojást, majd  nyomózsákba szedjük.
  • A fánkok tetejét levágjuk, megtöltjük a sajtos - tojásos krémmel, megszórjuk sajttal és visszahelyezzük a tetejét. 


6 megjegyzés:

  1. Szia Juditka!
    Biztosan fincsi!
    A tojasokat finomreszelon reszeled le vagy a durvabbon "almareszelon"?
    M-es tojast hasznalsz? Ezt a tesztahoz is ertem .
    Koszi! Szia!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó !
      A tojásokat finom reszelőn reszeltem és M - es tojást használtam.

      Törlés
  2. Kedves Juditka!
    Mielőtt nekifogok, biztosra akarok menni.
    Biztos kell egy kávéskanál só 12 dkg liszthez?
    Esetleg nem mokkáskanál?
    Köszi a választ. 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdolna !
      Ha nem szeretnéd sósabbra akkor elég a mokkáskanál só is.

      Törlés