»HOZZÁVALÓK«
- 60 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő
- 1 kk só, 5 dkg porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás
- 1 tojássárgája, 8 dkg puha vaj
- kb 3 dl langyos tej
tetejére :
- 1 tojás, színes cukorka, mák
- Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadunk 1 tk cukrot és ráöntünk 1 dl tejet, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót összevegyítjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a tejet és az egészet közepesen lágy tásztáva dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, 8 részre osztjuk, kigömbölyítjük és letakarva 15 percig pihentetjük, ezután a tésztagombócból kb 60 cm - es rudat sodrunk úgy, hogy a végét elvékonyítjuk. A rúd közepénél a tésztát keresztbe hatjuk, a lelógó részt pedig alul 2 - 3 csavarással összetekerjük és az így kapot formát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi tésztagombóccal is.
- A tészta tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk mákkal és cukorkával. 30 perc kelesztés után 180 °C - ra melegített, sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése