»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 40 g friss élesztő
- 1 kk só
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg lágy vaj
- kb 2 - 2, 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 15 dkg porcukor
- 3 ek őrölt fahéj
- 10 dkg olasztott vaj
- kb 4 - 5 ek szilvalekvár
- A tésztához, kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejet és elkezdjük összegyúrni, ezután beledagasztjuk a vajat is. A tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a vajat, a porcukrot és a fahéjat összekeverjük, egy kb 22 - 24 cm - es kapcsos tortaformát kivajazunk és behintjük liszttel.
- A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és kb 25 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a fahéjas krém felét és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A rúdból ujjnyni vastag szeleteket vágunk és elhelyezzük a formába. Tenyerünkkel kissé ellapítjuk úgy, hogy kitöltese a formát és megkenjük lekvárral.
- A tészta másik felével is így járunk el. A csigákat elhelyezzük a lekvár tetején ( itt már nem kell ellapítani ) és letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése