,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. december 13., kedd

~ KAPUCÍNER SZELET ~



 »HOZZÁVALÓK«
Piskóta :
- 4 tojás, 16 dkg cukor, 4 ek meleg víz
- 2 dkg kakaópor, 1 ek instant kávépor
- 14 dkg liszt, 1 teásk. sütőpor
Krém :
- 6 dl tej, 2 tasak tejszín ízű pudingpor
- 25 dkg vaj / margarin, 18 dkg porcukor
- 1 ek kakaópor, 3 teásk. instant kávépor
tetejére : 
- 10 dkg porcukor, 2 ek kakópor, 5 dkg vaj, 1 - 2 ek forró víz
vagy 10 dkg olvasztott étcsokoládé + 2 ek étolaj

  • A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük, egy 20 * 28 cm - as magasabb falú tepsibe sütőpapírt vágunk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a vizet, a kávéport és tovább habosítjuk. Ezután hozzászitáljuk a kakaóval, sütőporral  vegyített lisztet. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 18 - 20 perc alatt - tűpróbáig sütjük. 
  • A krémhez megfőzzük a tejben a pudingport, majd folpacckal letakarjuk és hagyjuk kihűlni. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és tovább keverve hozzáadagoljuk a pudingot. A krémet kétfelé osztjuk, az egyik részhez hozzákeverjük a kakaóport és 1 tk kávéport, a másik részhez a 2 tk kávéport. 
  • A kihűlt piskótát lapjában kétfelé vágjuk, az egyik lapon elkenjük a kávés krémet, beborítjuk a másik lappal és erre rákenjük a kakós - kávés krémet. Hűtőben legalább 2 órán át dermesztjük.
  • A tetejére a hozzávalókat összeolvasztjuk és elsimítjuk a krémen, majd  visszatesszük a hűtőbe. Ha a máz megdermedt, a süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük. 

2 megjegyzés:

  1. Nem ez volt az első süteményem, ezért csalódottan állok a piskótát látva! A tészta magassága még akkora sincs, mint a képen látható süti egyik lapja! Valami valahol nem stimmel! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen ! A piskóta nagyon szépen megemelkedik, nem hiába írtam hogy magasabb falú tepsiben kell sütni. Nekem sem ez az első piskóta, amit így készítek, kakaóval vagy anélkül. A lényeg hogy nagyob habosra kell a tojást a cukorral verni és nagyon óvatosan a liszttel összeforgatni. A sütőpor meg még rátesz a magasságra.

      Törlés