- 60 dkg liszt, 1 / 2 mk só, 8 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor, 1 tk cukor, 25 g friss élesztő, 2 ek rum
- 2 tojássárgája, 6 dkg lágy vaj, kb 3 dl langyos tej
- 1 citrom reszelt héja
- Az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrokat, a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a rumot, a tojássárgáját, a tejet, majd kézzel vagy dagasztógéppel összeállítjuk a tésztát. Végül beledolgozzuk a vajat és hólyagosra dagasztjuk.
- A tésztát letakarva a kétszeresére kelesztjük, ezután 12 - 13 részre osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük és 15 percig pihentetjük.
- Mindegyik gombócból kb 40 cm - es hurkát sodrunk, majd megformázzuk úgy, mint a császárzsemlét : először egy laza csomót kötünk, a jobb oldali lógó tésztarészt a tészta alá hajtjuk és középen áthúzzuk. Ezután a tésztát megfordítjuk, a másik tésztavéget pedig alulra igazítjuk.
- A megformázott fánkokat letakarva kb 30 percig kelesztjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk - de ne legyen túl forró - és a fánkokat fejjel lefelé helyezzük bele majd mindkét oldalt kb másfél percig sütjük. Porcukorral megszórva, baracklekvárral fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése