»HOZZÁVALÓK«
Vaníliás réteg :
- 10 g étk. zselatin, 5 ek víz
- 15 dkg cukor, 1 ek méz, csipet só, 1 dl víz
- pár csepp vaníliaroma / kivonat
Epres réteg :
- 10 g étk. zselatin, 5 ek víz
- 15 dkg cukor, 1 ek méz, kb 15 dkg fagyos eper - ebből 1 dl epervelő
- pár csepp citromlé
továbbá :
- 1 ek porcukor, 1 ek keményítő
- Egy kb 25 * 25 cm - tepsit vagy üveg tálat kibélelünk zsírpapírral és vékonyan bekenjük étolajjal.
- A zselatint a vízzel együtt egy - egy keverőtálba tesszük és hagyjuk benne megduzzadni.
- Az epres réteghez az epret addig főzzük a citromlével amíg összenem esik, ezután egy botmixerrel pürésítjük. Kimérünk belőle 1 decilitert, majd hozzáadjuk a cukrot és a mézet. Feltessszük forrni és ha már a cukor elolvadt azonnal a zselatinra öntjük és kézi mixerrel először alacsony, majd a legnagyobb fokozaton habosra verjük. ( mint a tojáshabot. ) Ha már elérte a kellő keménységet a tepsibe simítjuk.
- A vaníliás réteghez a vizet a cukorral, mézzel, sóval forralni kezdjük, ha már a cukor elolvadt a keveréket a zselatinra öntjük és ugyanúgy mint az eperes résznél, jó habosra verjük. Ezután az epres rétegre simítjuk és 2 - 3 órára hűtőben dermesztjük.
- A porcukrot a keményítővel összekeverjük, meghintünk vele egy tálcát és a pillecukrot kiborítjuk rá, lehúzzuk róla a papírt és egy éles késsel tetszőleges darabokra vágjuk, majd a darabokat porcukros - keményítős keverékbe forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése