,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. február 14., kedd

~ SZÍV CROISSANT TORTA ~💘




»HOZZÁVALÓK«
- 55 dkg liszt, 1 / 2 mk só, 3 ek porcukor
- 1 tk cukor, 25 g friss élesztő, 1 tojás, 1 dl étolaj, kb 2 dl langyos tej
- 15 dkg lágy vaj 
- 1 tojássárgája + 1 ek tej - a kenéshez

  • Az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk, a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 
  • Ezután letakarva, meleg helyen kb 35 percig kelesztjük, majd a tésztából 8 egyforma gombócot formálunk és 20 percig pihentetjük. 
  • A gombócokat 18 cm - es átmérőjű  nagyságúra nyújtjuk és egy tányéron egymásra helyezzük úgy, hogy mindegyiket megkenjük vajjal. Az utolsóra már nem kenünk vajat, hanem folpackkal letakarjuk és 20 - 25 percre hűtőbe tesszük.
  • A tésztatornyot deszkára tesszük és 50 * 35 cm - es nagyságúra  nyújtjuk, majd hosszábban kettévágjuk és a két fél tésztát egymásra helyezzük. ( így lesz 50 * 17 , 5 cm - es darabunk ) ezután az alsó és a felső részt középig behajtjuk, majd a felső részt az alsóra hatjuk úgy mintha egy könyvet összecsuknánk. 
  • Amikor ezzel megvagyunk, a tésztát egy éles késsel középen kettévágjuk és az egyik részt  állítva egy kivajazott, 22 cm - es forma közepébe helyezzük - ez lesz a szív alak. A tészta másik részét kihajtogatjuk és a tésztaszív köré illesztjük, a végeket összeillesztjük és kb 40 percig kelesztjük. 
  • Ha a tészta megkelt, a tetejét  lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése