,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. március 30., csütörtök

~ RÁCSOS ALMÁS KRÉMES ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 18 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj
- 1 tojás, 1 tk sütőpor, 1 tk őrölt fahéj, kb 2 - 3 ek tejföl 
-  2 ek baracklekvár
Almatöltelék :
- 1 kg alma, 1 tk őrölt fahéj, 2 - 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 dl almalé 
Krém :
- 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 ek cukor
- 3 lapzselatin, 3 dl tejszín
Piskótarács :
- 1 tojás, 1 ek cukor, 1 ek liszt
- 1 csapott ek étk. keményítő, csipet só
- porcukor

  • A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. 
  • A rácshoz, egy ceruzával sütőpapíron  20 * 30 cm - es nagyságú téglalapot rajzolunk ( amilyen a tepsi méretünk ) berácsozzuk, majd megfordítva helyezzük egy nagyobb tepsibe. A  tojást a cukorral, sóval fehéredésig és jó habosra verjük, majd hozzászitáljuk a keményítős lisztet. A masszát kb 8 mm - es átmérőjű simacsővel ellátott habzsákba töltjük és a vonalak mentén csíkokat húzunk belőle. ( csak rácsot húzunk, szélt nem ) Porcukorral kissé meghintjük és 180 °C - on, kb 10 - 12 percig sütjük, de legalább addig amíg egy kis színt nem kap.
  • A hűtőből kivett tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe ( 20 * 30 cm ) nyújtjuk és 180 °C - on, kb 15 - 18  perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve lekenjük lekvárral. 
  • A megpucolt almát lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levétől, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és megpároljuk. 1 dl almalében elkeverjük a pudingport, hozzáöntjük az almához és sűrű krémmé főzzük. Még forrón a tésztára kenjük.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A krémhez megfőzzük a tejben a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és a kinyomkodott zselatint, majd addig keverjük amíg a zselatinlap teljesen feloldódik. Fóliával letakarjuk és kihűtjük.
  • Ha a krém kihűlt jól átkeverjük és összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, majd az almára simítjuk.
  • A rácsot óvatosan leválasztjuk a papírról ( legjobb egy torta fém emelő ) és ráhelyezzük a krémre. A süteményt hűtőben legalább 3 - 4 órán vagy egy éjszakán át  pihentetjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése