,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. április 7., péntek

~ EPRES ÉS KAKAÓS KEKSZMACARON ~



 »HOZZÁVALÓK«
Kakaóshoz :
- 10 dkg omlós kakaós keksz ( pl Győri édes )
- 10 dkg porcukor, 10 dkg finom szemcséjű cukor, 80 g tojásfehérje
krém :
- 10 dkg étcsokoládé, 1 dl habtejszín
Epreshez :
- 10 dkg omlós keksz ( pl Győri édes eredeti )
- 10 dkg porcukor, 10 dkg finom szemcséjű cukor, 80 g tojásfehérje
- pici gél / por  állagú ételszínezék
krém :
- 3 - 4 szem szem fagyos eper vagy friss 
- 50 ml habtejszín, 10 dkg fehércsokoládé

  • A sütőt 120 °C - ra melegítjük, szilikonos zsírpapírra egymástól távolabb,  kb 3 cm - es köröket rajzolunk és a tepsibe helyezzük. A macaron tésztához a kakaós kekszet kávédarálóval finomra daráljuk, majd a porcukorral együtt legalább kétszer átszitáljuk. 
  • A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már kifehéredett és habos, két részletben hozzászórjuk a cukrot és addig verjük amíg stabil kemény habot nem kapunk és a cukor is elolvadt benne. Ezután hozzáadjuk a porcukros keksz felét egy spatulával összekeverjük, majd a maradék kekszet is hozzáadjuk. Olyan állagot kell hogy kapjunk, amikor már a spatuláról szépen, megszakadás nélkül láva szerűen lefolyik a massza és egy 8 - ast letudunk vele írni, anélkül hogy megszakadna a massza. 
  • A masszát simacsővel ( 9 mm ) ellátott habzsákba rakjuk és az előre megrajzolt köröket kiltöltjük a masszával. A tepsit párszor az asztalhoz ütegetjük, hogy egy kicsit szétterüljön a massza és ha maradna buborék a tészta felületén, fogpiszkálóval kilyukasztjuk. Betesszük a sütőbe 3 percre úgy, hogy az ajtót kitámasztjuk. Ezután felvesszük a hőfokot 150 °C - ra és kb 12 - 15 perc alatt megsütjük a macaronokat. Akkor lesz jó, ha a kezünkkel megmozgatjuk a tetejüket és stabilak maradnak. Teljes kihűlés után, egy kenőkéssel szépen letudjuk majd választani a papírról. 
  • Így készítjük el az édes kekszes macaront is, csak a tojáshabot megszínezzük. 
  • * Megjegyzés : ha por állagú színezéket használunk, akkor azt a kekszes porcukorhoz keverjük. 
  • A csokis krémhez a tejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük az összetördelt csokira és selymes állagúra keverjük. 
  • Az epres krémez az epret botmixerrel pürésítjük és 50 g - ot  hozzákeverünk a tejszínhez, majd felforrósítjuk és ráöntjük az összetördelt fehércsokira. Addig kevergetjük amíg szépen elolvad a csokoládé,  ha kell visszatehetjük a tűzre is pár percre. 
  • Mindkét krémet hűtőben dermesztjük, majd habzsákba töltve betöltjük a macaronokat. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése