,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. április 22., szombat

~ MEDVEHAGYMÁS TÚRÓS TEKERCS ~

 



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 60 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 1 ek só
- 50 ml étolaj, 1 tojás, kb 3 dl langyos tej, 1 tk cukor
- 10 dkg lágy vaj
Töltelék :
- 50 dkg túró, 1 - 2 tk só, 1 csokor medvehagyma
- 2 ek tejföl, 1 tojás, őrölt kömény
- 30 ml étolaj
tetejére :
- 1 tojás, tetszés szerinti magok 

  • A tésztához az élesztőt 1 dl és a cukor keverékében felfuttatjuk, a lisztet dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást az olajat, a tejet és jól kidagasztjuk. Meleg, helyen letakatva a duplájára kelesztjük.
  • Közben a túrót villával jól áttörjük, hozzákeverjük a tojást, a felaprított medvehagymát, a tejfölt, az olajat, majd ízlés szerint ízesítjük.
  • Ha a tészta megkelt kétfelé vesszük, kinyújtjuk 50 * 50 cm - es nagyságúra, megkenjük a vaj felével, majd a bal oldalt ráhatjuk a jobbra, majd felső részt ráhajtjuk az alsóra . Így járunk el a másik tésztával is. 
  • 30 perc pihentetés után mindkét  tésztát kb 40 * 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk, elkenjük rajta a tölteléket és feltekerjük. Ezután mindkét tekercsből kb 6 - 7- db -ot vágunk és a hajtással lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  • Letakarva kb fél óra pihentetés után, a tetejüket lekenjük tojással, megszórjuk magokkal és 180 - 190 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 30 perc ) 



Ötlet : Limara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése