,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2025. április 14., hétfő

~ MAGOS HÚSVÉTI KALÁCS ~




 »HOZZÁVALÓK«
- 40 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 kk só, 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája, kb 2 dl langyos tej
forgatáshoz :
- 1 tojás - a kenéshez, mák szezámmag - a szóráshoz

  • A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk  az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  • A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és elkezdjük a géppel dagasztani, végül a vajat is hozzádolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  • Ha a tészta megkelt 6 részre osztjuk, a tésztadarabokat kigömbölyítjük és letakarva 15 percig pihentetjük, ezután mindegyik gombócot kb  35 cm - es hosszúságúra sodorjuk. 
  • Két szálat megmártunk  felvert tojásban és meghempergetjük szezámmagban, egy szálat pedig mákban és a képen látható módon a szálakat egymás mellé helyezzük, ezután az egyik végét összecsípjük és 3 - as fonással megfonjuk. A végeket a tészta alá illesztjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az  üresen maradt tésztacsíkot tojással lekenegetjük és kb 30 - 40 percig még  kelesztjük.
  • Ezalatt a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük és a kalácsot kb 25 perc alatt megsütjük. 


1 megjegyzés: