»HOZZÁVALÓK«
- 40 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 kk só, 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája, kb 2 dl langyos tej
forgatáshoz :
- 1 tojás - a kenéshez, mák szezámmag - a szóráshoz
- A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és elkezdjük a géppel dagasztani, végül a vajat is hozzádolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt 6 részre osztjuk, a tésztadarabokat kigömbölyítjük és letakarva 15 percig pihentetjük, ezután mindegyik gombócot kb 35 cm - es hosszúságúra sodorjuk.
- Két szálat megmártunk felvert tojásban és meghempergetjük szezámmagban, egy szálat pedig mákban és a képen látható módon a szálakat egymás mellé helyezzük, ezután az egyik végét összecsípjük és 3 - as fonással megfonjuk. A végeket a tészta alá illesztjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az üresen maradt tésztacsíkot tojással lekenegetjük és kb 30 - 40 percig még kelesztjük.
- Ezalatt a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük és a kalácsot kb 25 perc alatt megsütjük.
Kedves Juditka!
VálaszTörlésKellemes Husveti unnepeket kivanok!