Tészta :
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kk só
- 5 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 1 dl langyos tej
- 1 dl étolaj
- kb 1 dl langyos víz
továbbá :
- 30 ml étolaj
- 10 dkg lágy vaj
- 2 tojássárgája
- 1 - 2 ek egész mák
- A tésztához a tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, közebébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojásfehérjét, az olajat és annyi vizet, hogy ruganyos lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva kb 60 percig kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, a felületére ráöntjük az olajat, majd a deszkára borítjuk és a tenyerünkkel kb 45 * 45 cm - es nagyságúra lapítjuk/ húzzuk. Ezután rákenjük a vajat, majd felülről behajtjuk középig és ráhajtjuk az alsó részt, utána összehajtjuk mint a könyvet. Az így kapott tésztát egy sodrófával 40 *30 cm - es nagyságúra kinyújtjuk és a szélesebb részt pizzavágóval 8 csíkra vágjuk.
- A tésztacsíkokat félbe hajtjuk, megcsavarjuk, majd csigaalakban összetekerjük - vagy csak kört formázunk belőle. Lekenjük a tetejüket tojássárgájával, megszórjuk mákkal és 20 perc pihentetés után 200 °C - ra melegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése