,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''
» HOZZÁVALÓK «
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kispoharas natúr joghurt
- 50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 zacskó ( 400 g ) fagyos erdei gyümölcs keverék
- A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kb 25 X 35 cm - es tepsit alaposan kivajazunk és kilisztezünk.
- A tojást habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a joghurtot, a villával összetört túrót, a citromhéjat és a sütőporos lisztet, majd a masszát a tepsibe simítjuk.
- A fagyos gyümölcsöt összeforgatjuk 2 ek cukorral és rászórjuk a túrós masszára.
- A sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom ízharmónia alakult ki a meggy, kávé és a csoki párosításával.
A tésztát előző este állítsuk össze és másnap már nyújthatjuk is. A lényeg, hogy már ne gyúrjuk a pihentetés után !
A krém pedig lágy és krémes . . .
» HOZZÁVALÓK « 25 cm - es formához
Tészta : - 18 dkg liszt, 12 dkg vaj, kb 1 dl tejföl, 1 / 2 tk só
Krém : - 2 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl fekete kávé, 1 ek kakaópor, 1 ek vaníliás pudingpor, fél dl rum vagy aroma, 20 dkg vaj, kb 25 dkg magozott meggy
Csokikrém : - 1 tábla étcsokoládé, 1 dl tejszín
- A tészta hozzávalóit előző este összegyúrjuk és gombócot formálunk belőle. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- Másnap a tésztát kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát és az alját villával megszurkáljuk
- A sütő aljába egy kis üvegtálkába vizet öntünk, előmelegítjük 200 °C - ra és kb 20 perc alatt készre sütjük a tésztát.
- A krémhez, a tojássárgákból, a kávéból, a cukorból, kakaóból és a pudingporból sűrű krémet főzünk majd kihűtjük.
- A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a kávés krémmel, ízesítjük rummal, majd a krém felét rákenjük a tésztára, kirakjuk a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a megmaradt krémet is.
- A tetejére összemelegítjük a csokoládét a tejszínnel és amikor kihűlt rásimítjuk a krémre.
- Meggyszemekkel díszítjük.
» HOZZÁVALÓK «
- 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg darált mák, 1 tk fahéj, fél cs sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejföl, kb 25 - 30 dkg meggy
- Egy 22 cm - es forma aljába vágjunk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük ki, a sütőt melegítsük elő 180 °C - ra.
- A tojást habosítsuk ki a cukorral, óvatosan forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztes mákot és a citromhéjjal ízesített tejfölt.
- Öntsük a masszát a formába és nyomkodjuk bele a kimagozott meggyet.
- Süssük kb 40 percig ( tűpróba ! ) Ha nagyon sülne a teteje, borítsunk rá fóliát.
- Ha megsült a torta, hagyjuk a formában kb 10 percig, majd pattintsuk le a karimát és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután borítsuk ki és húzzuk le róla a papírt. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.
Aki olvassa a blogot, megszokhatta már tőlem az egyszerűen elkészíthető ételeket, sütiket, nos ez a recept is ilyen. Fiatal, zsenge cukkini és mák keveréke került a leveles tésztába, készítettem már ilyen párosítással süteményt : Meggyes, cukkinis mákos lepény , a cukknit egyáltalán nem érezni, hiszen egy semleges ízű zöldségféle.
»HOZZÁVALÓK«
- 1 cs friss leveles tészta
- 2 közepes cukkini ( kb 60 dkg )
- 15 dkg darált mák
- porcukor - ízlés szerint ( kb 5 ek )
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- só
- 1 tojás - a kenéshez
- A cukkiniket héjastul lereszeljük, majd enyhén besózzuk, ha kiengedte a levét alaposan kinyomkodjuk.
- A mákot összevegyítjük a cukrokkal, ízesítjük fahéjjal és a citrom reszelt héjával.
- A leveles tésztát kitekerjük, rászórjuk a mákos keverék felét, ráhalmozzuk a cukkinit, majd rászórjuk a megmaradt mákot. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön és lekenjük enyhén felvert tojással.
- Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 35 percig sütjük.
- Porcukorral megszórva kínáljuk.
Könnyed és légies, szinte elolvad az ember szájában, mint a fagylalt. Sütés nélküli és nagyon egyszerűen elkészíthető torta, ebben a melegben tökéletes desszert.
Recept : innen
»HOZZÁVALÓK«
Alap : - 25 dkg zabkeksz, 8 dkg olvasztott vaj
Epres réteg : - 35 dkg eper, kb 6 dkg cukor, 5 g zselatin 2 ek víz, 2 dl tejszín
Fehércsokis réteg : - 20 dkg fehércsokoládé, 3, 5 dl tejszín, 5 g zselatin, 2 ek víz
- A kekszes alaphoz összekeverjük a hozzávalókat és egy kb 22 cm - es tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.
- Az epret feldaraboljuk, összefőzzük a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük. A zselatint a vízzel összemelegítjük és az epres püréhez keverjük. Kihűtjük.
- Gőz felett összeolvasztjuk a csokoládét 1 , 5 dl tejszínnel, a zselatint a vízzel összemelegítjük és a csokis részhez keverjük. Kihűtjük.
- 2 dl tejszínt habbá verünk, hozzáadjuk a csokoládés keveréket és egyneművé keverjük, az egészet a kekszes alapra simítjuk. Kb 20 percre hűtőbe tesszük.
- 2 dl tejszínt szintén habbá verünk, hozzáadjuk az epres keveréket és egyneművé keverjük, az egészet a csokis rétegre öntjük, majd a tortát pár óra hűtés után szeletelhetjük.
Idény gyümölcs ide vagy oda, én bizony most almás sütire vágytam. A tésztát és az almás tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük. Finom, mutatós és könnyed sütemény.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 ek tejföl, 4 tojássárgája, 1 / 2 citrom reszelt héja, 1 tk sütőpor, csipetnyi só
Almás rész :
- 1 kg savanykás alma, 4 - 5 ek cukor, 2 tk fahéj - vagy ízlés szerint, 1 / 2 citrom leve, 2 - 3 ek kekszmorzsa
Kókuszos rész :
- 4 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 12 dkg kókuszreszelék
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 / 3 - 2 / 3 - ad részre osztjuk. Folpackba csomagoljuk és a kisebbik tésztarészt a mélyhűtőbe, a nagyobbikat pedig a hűtőbe tesszük.
- Az almákat meghámozzuk, lereszeljük majd megpároljuk a cukorral, citromlével és a fahéjjal együtt. Kihűtjük.
- A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már habos kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot és fényes, masszív habbá verjük. Ezután összeforgatjuk a kókuszreszelékkel.
- A tészta nagyobbik részét, egy kb 20 x 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk kekszmorzsával és villával megszurkáljuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a párolt almát, erre pedig a rásimítjuk a kókuszhabot.
- A maradék tésztát nagylyukú reszelőn a habra reszeljük és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 30 - 35 percig sütjük.
Végtelenül egyszerű gyors vacsora ötlet, mert a sört nemcsak inni jó. A hagyma a sörtől szaftos, a kolbász pedig kellemesen ízletes. Friss kenyérrel fogyasztva igazán laktatós és finom.
»HOZZÁVALÓK«
- 1 kg vöröshagyma
- 1 , 5 dl sör
- só, bors,
- pirospaprika
- majoránna
- fehér grillkolbász ( nálam német alsószászi )
- A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk. Kevés vajon átpirítjuk, majd egy sütőtálba tesszük.
- Ízesítjük, ráhelyezzük a kolbászt és felöntjük a sörrel.
- 180 °C - on kb 30 perc alatt megsütjük, közben a kolbászt egyszer átforgatjuk.
Könnyű desszert ebéd után, igaz csak két pohárkával készült, mert csak ketten vagyunk. De aki többet szeretne, duplázza, vagy triplázza az adagokat. Arborio helyett használható kerek szemű, desszert rizs is.
»HOZZÁVALÓK«
- 7 dkg arborio rizs
- 5 dl tej
- 2 ek cukor
- csipet só
- 2 - 3 kocka étcsokoládé
- 25 dkg eper + 3 ek cukor
- pár csepp citromlé
- Forraljuk fel a tejet a cukorral, szórjuk hozzá a rizst és alacsony lángon főzzük puhára ( kb 35 perc ) .
- Ha megfőtt a rizs, vegyük kétfelé és keverjük el a felében az étcsokoládét, osszuk el a pohárban, majd kanalazzuk rá a sima rizst.
- Az epret vágjuk kisebb darabokra, szórjuk hozzá a cukrot és főzzük sűrűre. Ízesítsük citromlével és botmixerrel pürésítsük, majd csurgassuk a rizs tetejére.
Egyszerű tortát készítettem, ami nagyon finom és mutatós is egyben. A piskóta a sok vajtól kicsit tömörebb, de igen szaftos. Én két formában egyszerre sütöttem, de ha nincs otthon csak egy, akkor külön - külön vagy egyben is megsüthető. Az utóbbinál azonban számoljunk a hosszabb sütési idővel.
»HOZZÁVALÓK«
- 22 dkg porcukor
- 22 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 22 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- házi eperlekvár
- 2 dl tejszín ( nálam Hulala )
- A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, 2 db kapcsos ( 18 vagy 20 cm ) tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, majd hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet. A masszát a formákba simítjuk és tűpróbáig ( kb 20 perc ) sütjük.
- Miután a piskóta kihűlt, az egyik tetejét megkenjük eperlekvárral, ráhalmozzuk a felvert tejszínhabot és ráhelyezzük a másik tortalapot.
- Porcukorral megszórva és eperszemekkel díszítjük.
Pogácsa jöhet minden mennyiségben, ebben a cudar esős időben jól esik eszegetni ezt az igazán magyaros ízvilágú pogit, de teával vagy akár leves mellé is kiváló.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 60 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, fél ek só, 1 tk cukor, 4 ek tejföl, 1 tojás, 1 kk őrölt kömény, 1 kk bors, kb 2 - 2, 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 15 dkg parasztkolbász, 10 dkg puha vaj
Továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- köménymag - a szóráshoz
- 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel. Felfuttatjuk.
- A lisztet összevegyítjük a sóval, a fűszerekkel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejföllel elhabart tojást és a langyos tejjel alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A kolbászról lehúzzuk a héját, ledaráljuk és összekeverjük a vajjal.
- A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kolbászos vajjal, és 3 x hajtogatjuk, 20 perces pihentetési közökkel. Segítség a hajtáshoz : itt.
- A tésztát 2 cm - es vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk és egy 5 cm - es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kissé megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk köménnyel és még, kb 20 percig pihentetjük.
- Előmelegített 190 °C - os sütőben szép pirosra megsütjük.
Igazi nagymama féle sütemény. Úgy ahogy van nagyon finom és könnyed, ráadásul gyorsan elkészül és mutatós.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 2 tojás, 17, 5 dkg cukor, 80 ml étolaj, 3 ek tej, 15 dkg liszt, 2 ek kakaópor, 1 tk sütőpor, csipet só
Töltelék :
- 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás ízű pudingpor, 3 ek tejföl
Tojáshab :
- 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 1 ek étk keményítő, 1 tk citromlé
- A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy közepes ( kb 20 x 30 cm ) tepsit kibélelünk sütőpapírral,
- A túrót ha nagyon rögös, áttörjük és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.
- A tésztához, habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd összeforgatjuk a sütőporos, kakaós liszttel. A sűrű masszát egyenletesen a tepsibe simítjuk.
- A tölteléket óvatosan a tésztára halmozzuk és kb 35 percig sütjük ~ akkor jó, ha már nem remeg a túrós réteg.
- Közben a tojásfehérjét elkezdjük habosítani, amikor már félig felverődött, hozzácsurgatjuk a citromlét és kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, majd végül a keményítőt.
- A tojáshabot egy spatula segítségével rákenjük a túróra és visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet visszavesszük 150 °C - ra és addig sütjük / szárítjuk amíg a hab barnulni nem kezd.
- A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután tetszés szerint felszeleteljük.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 28 dkg liszt, 2 dkg őrölt mandula, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipet só, 1 tojássárgája
- 1 tojásfehérje - a kenéshez
- vagdalt pirított dió - a szóráshoz
Krém : - 2 tojás, 8 dkg cukor, 2 ek kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 2 kardamom magjai
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpacka csomagolva, hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
- Lisztes felületen fél cm - es vastagságúra kinyújtjuk, majd linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a lyukas linzereket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk dióval.
- Előmelegített 200 °C - os sütőben kb 8 - 10 perc alatt megsütjük.
- A krémhez, a tojást simára keverjük a cukorral és a kakaóval, majd gőz felett sűrűre főzzük, belekavarjuk a csokoládét és kihűtjük. Ezután habosra keverjük a vajjal és hozzákeverjük a mozsárban összetört kardamom magokat.
- A krémmel összeragasztjuk a linzereket.
Egy ötlet ebédre vagy vacsorára. Gyorsan elkészül, nincs benne semmi különös, csak az a pici füstölt íz ad egy kis extrém ízvilágot a húsgombócnak, na és a grillserpenyőben sütve még egy kis füst is átjárja. A BBQ szósszal összeforgatva pedig szaftos és finom.
»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg darált sertés vagy marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 ek füstölt pirospaprika ( innen beszerezhető ) - ennek hiányában 1 füstölt leves kocka
- zsemlemorzsa - szükség szerint
- BBQ szósz
- A húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet, ízesítjük - füstölt pirospaprika hiányában, morzsoljunk a keverékhez egy füstölt kockát - keverjük össze a tojással és szórjunk hozzá annyi morzsát, hogy jól formálható masszát kapjunk.
- A keveréket kb félórára hűtőbe tesszük.
- A masszából diónyi gombócokat formálunk és grill serpenyőben pirosra sütjük, majd átforgatjuk a szósszal.
- Krumplipürével és grillezett paradicsommal kínáljuk.
Az biztos, hogy a magyar szabadföldi epernek nincs párja, zamatos, édes és gyönyörű piros. Vettem is ma a helyi piacon, 3 kilót és már jóval 1000 ft alatt árulják. Főztem belőle lekvárt és a szebbeket ehhez a pitéhez használtam fel. Nem mutatok nagy újdonságot ezzel a recepttel, hiszen nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, a tészta kakaós, a krém citromos és mindez, az édes eperrel remekül kiegészíti egymást.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt, 3 dkg darált mandula, 2 ek kakaópor, 10 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, csipet só, szükség esetén kevés tejföl
Krém :
- 0, 5 dl tej, 8 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 7 dkg liszt
Tejére : kb 50 dkg eper
- Tésztához, összevegyítjük a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
- A tésztával kibéleljük a piteformát ( 26 cm ), az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírt helyezünk bele, amibe száraz babot, vagy lencsét szórunk. Előmelegített, 180 °C os sütőben kb 30 - 35 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet : a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd simára keverjük a tejjel és a liszttel. Belereszeljük a citrom héját és kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük.
- Ha megsült a tészta, langyosra hűtjük, belekanalazzuk a krémet, majd a tetejét kirakjuk felszeletelt eperrel.
Íme, ismét egy kb 30 perc alatt elkészíthető kiváló főétel, egészséges körettel. A kelkáposzta és a kömény jótékony hatással bír, míg az előbbi kiváló kálcium és magnézium forrás, az utóbbiban pedig szinte az összes vitaminunk megtalálható. A gersli ( hántolt árpa ) pedig olcsó és nagyon egészséges gabona.
»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 1 tk egész kömény
- só, bors, őrölt kömény
- olívaolaj
- 1 közepes kelkáposzta
- 25 dkg gersli
- A gerslit alaposan átmossuk, megfuttatjuk kevés olajon, majd felöntjük 3 x - os mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt kis lángon, kb 30 - 40 perc alatt puhára főzzük.
- A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és felhevített olajon jól átpirítjuk, majd félretesszük.
- Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk a köménymagot, hozzáöntünk kevés olajat, rádobjuk a felkockázott hagymát, a zúzott fokhagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a húst, ráöntjük a paradicsomot ( ha egészet vettünk, aprítógéppel aprítsuk fel ) és hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát. Ízesítjük őrölt köménnyel, sóval, borssal és kb 10 percig főzzük. Ha szükséges kevés vízzel hígíthatjuk.
- Ha a gersli megpuhult, megszórjuk aprított petrezselyemmel és a ragu mellé adjuk.
Hát ez a süti elbírt volna még több epret is, de csak fél kg - ot vettem és gondoltam elég lesz hozzá, szinte lekvár állagú lett a sütés után. A tészta pedig a marcipántól finom és szaftos. Díszítésként pedig, pirított mandulát szórtam a tetejére.
Egyszerű és fantasztikus recept.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 22 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 10 dkg nyers marcipán, 1 tojás, 1 tk sütőpor, csipet só
Töltelék : - 50 dkg eper, 1 ek kekszmorzsa
Morzsa : - 10 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 8 dkg hideg vaj
Továbbá : - 2 ek pirított, vagdalt mandula - elhagyható
- A lisztet, porcukrot, sütőport és a sót összevegyítjük, hozzáreszeljük a marcipánt, majd a vajjal összemorzsoljuk. A tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
- A sütőt bemelegítjük 180 °C - ra, egy 22 cm - es kapcsos tortaformának az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük.. A tésztát a forma méretére nyújtjuk és belesimítjuk az aljára. Villával megszurkáljuk és 20 percig elősütjük.
- Amíg sül a tészta elkészítjük a morzsát, ehhez összeszitáljuk a lisztet a cukorral és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk a vajjal.
- Az elősült tésztát megszórjuk kekszmorzsával, kirakjuk felszeletelt eperrel és egyenletesen rászórjuk a morzsalékos tésztát.
- Visszatesszük a sütőbe és kb 35 - 40 percig sütjük.
Igaz a friss spenót ideje már lejárt, de a mélyhűtött leveles paraj is ugyanolyan ízhatásokkal bír és ma valami könnyed és spenótosra vágytam. Készítettem már hasonlót, ( töltött cannelloni ) de akkor besamellel . Ez is tipikus olasz étel, a palacsintát az eredeti recept lasagne tésztával írja. A fűszernövények pedig a kertemben, már nagyon szépen kibokrosodtak, úgyhogy lehet belőlük bőven használni.
»HOZZÁVALÓK«
Palacsinta :
- 2 tojás, 2 , 5 dl tej, 1 tk só, 1 ek olaj, 3 dkg olvasztott vaj, kb 15 dkg liszt
Töltelék :
- 30 dkg ricotta
- kb 25 dkg mélyhűtött leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, szerecsendió
Paradicsomszósz :
- 1 fej vöröshagyma
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 1 ek paradicsompüré
- 2 tk balzsamecet
- só, bors, cukor - ízlés szerint
- 1 - 1 ág friss oregáno, kakukkfű
- A palacsintához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, ha sűrű vagy híg lenne, adagoljunk még hozzá tejet, vagy kevés lisztet. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket és a szószt.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a spenótkockákat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és addig pároljuk, amíg elpárolog a leve. .Miután kihűlt összekeverjük a ricottával és ízlés szerint fűszerezzük.
- A szószhoz, a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot - amit előzőleg aprítógépben összedaraboltunk - és a pürét. Sózzuk, borsozzuk, majd sűrűre összefőzzük. Ízesítjük balzsamecettel és cukorral, végül beleszórjuk a fűszer növényeket.
- A palacsintákat kisütjük, ( kb 10 db ) megtöltjük a spenótos - ricottával és egy sütőtálba helyezzük. 200 °C - os sütőben kb 15 perc alatt átsütjük.
- Paradicsomszósszal meglocsolva fogyasztjuk.