,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. december 15., hétfő

~ POZSONYI KIFLI ~





 A tökéletes pozsonyi kifli receptjét hozom - a tésztája bejglinek és a zserbónak is az alapja. Már nagyon régen megvan a recept és ha így készítitek, garantált a siker. A tészta alá ill. fölé nem szabad lisztezni és a tésztájába mindenképp kerüljön zsír. Kicsit időigényes a tojások száradása miatt, de ettől lesz szép cserepes a kiflik vagy a bejglik teteje. Ha előre akarunk dolgozni a tölteléket már előző nap elkészíthetjük, sőt a tésztát is begyúrhatjuk, felhasználásig a hűtőben tartsuk. Én most csak mákosat készítettem, de a diótöltelékhez is ugyanezek az arányok.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához : 
- 50 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 10 dkg hideg zsír, 5 dkg porcukor, 1 , 5 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája, 1 tk só, 140 ml hideg tej
Töltelék : 
- 20 dkg darált mák, 4 dkg finom zsemlemorzsa, 1 dl víz, 12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 ek  barack - vagy más lekvár ( ízlés szerint gazdagíthatjuk mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel )
Kenéshez : 
- tojássárgája
- tojásfehérje

  1. Az élesztőt  kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejjel elkeverjük a sót és a tojássárgáját.
  2. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk majd összemorzsoljuk a hideg vajjal ill a  zsírral. Hozzáadjuk az élesztős és a tojásos tejet és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük amíg elkészül a töltelék.
  3. A vizet a cukorral felfőzzük, majd rá öntjük a mákra. Hozzáreszeljük a citrom héját és a lekvár hozzáadásával alaposan összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A tésztából 4 dkg - os  golyókat gömbölyítünk, a tenyerünkkel ellapítjuk és ovális alakúra nyújtjuk.
  5. A tölteléket 3 dkg - os darabokra osztjuk és henger alakúra formázzuk majd ráhelyezzük a tészta hosszabbik oldalára és feltekerjük. Tenyerünkkel szivar alakúra gurigatjuk és patkó alakúra formázzuk.
  6. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,  lekenjük tojássárgájával ( nemcsak a tetejét ) és  hideg szellős helyen hagyjuk rajta megszáradni ( kb 1 - 1, 5 óra -  de ne tegyük hűtőbe  ) . Amikor már nem ragad, átkenjük tojásfehérjével.
  7. Ekkor már melegebb helyen hagyjuk száradni, cserepesedni.
  8. Előmelegített 180 °C - os sütőben a kifliket aranybarnára sütjük.


5 megjegyzés:

  1. Juditka, ezek a kiflik szemkápráztatóan szépek lettek! A finomságukhoz meg kétség sem férhet. Már annyi apró sütit készítettem, de muszáj lesz még ezt is kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
  2. Fincsi lehet. Nagyon szép kifliket készítettél! :)

    VálaszTörlés
  3. Egyetertek Neaval,muszaj belepreselnem oket valahogy az idombe,csodasan szepek a tieid!

    VálaszTörlés
  4. Apukám kedvence....gyönyörűek lettek!!! Ahogy a nagykönyvben meg van írva. <3

    VálaszTörlés