,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. július 21., vasárnap

TÚRÓS LEPÉNY, EGY KICSIT MÁSKÉPP . . . .





 Nem mindennapi és nem hagyományos. A túrós lepényt gondolom sokan ismerik, na én egy kicsit felturbóztam, eperszósszal és lágy vaníliakrémmel. 
Még az eperszezon idején készítettem, friss magyar eperből - aminek szerintem nincs párja - de más gyümölcsből készült szósszal is nagyon eltudom képzelni.
Valami hihetetlen finom egyvelege lett így a süteménynek, a kicsorduló, friss eperszósz zamata és a kellemes vaníliás réteg igazán jó párost alkot, nem beszélve a túróról.
A túrón finom eperszósz, rajta pedig a még finomabb vaníliás krém. Fogyasztani langyosan az igazi, amikor a lágy eperszósz szinte kibuggyan a süteményből.





HOZZÁVALÓK
Tészta
- 25 dkg liszt, fél cs élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, csipet só, tej - liszt függő
 Gyümölcsszósz
- 50 dkg eper, 20 dkg cukor
Túrós réteg
- 50 dkg túró, 4 ek tejföl, 4 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 db tojás, 2 - 3 ek búzadara
Vaníliakrém
- 5 dl tej, 1 cs vaníliás pudingpor, 4 tojás, 1 cs vaníliás cukor, 2 - 3 ek cukor, 


- A tészta hozzávalóit bedagasztjuk és meleg helyen a 2X - re kelesztjük.
- A gyümölcsszószhoz, a cukrot olvasszuk meg, tegyük hozzá a megmosott, feldarabolt epret és kevergetve fűzzük sűrűre.


- A túrót villával törjük össze és a többi hozzávalóval keverjük simára.
- A vaníliakrémhez, főzzük meg a pudingot, hagyjuk hűlni, majd keverjük hozzá a tojások sárgáját.
- A fehérjéket pár csepp citromlével verjük kemény habbá és forgassuk a pudingos részhez.










- Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki és fektessük vajazott, lisztezett tepsibe.
- Egyenletesen simítsuk el rajta a túrót, majd kenjük rá a gyümölcsszószt.
- Pihentessük még legalább 20 percig és előmelegített 170 °C - os sütőben süssük kb félóráig.
- Ezalatt készítjük el a vaníliakrémet, majd a félóra elteltével, bevonjuk vele a forró süteményt.
- Visszatoljuk a sütőbe és még kb 20  percig sütjük







11 megjegyzés:

  1. Különlegesség, nagyon finom lehet! A képek is csodásak!

    VálaszTörlés
  2. Isteni süteményt készítettél Judit! Gyönyörű! (Y)

    VálaszTörlés
  3. A süti is finom lehet, de a tálalás és a kellék, csoda szép!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A porcelánokat egy ismerősömtől kaptam, valami zsibvásáron szerezte, szinte fillérekért.

      Törlés
  4. Olyan szépen tudod tálalni, hogy az ember megkívánjam még teli hassal is. :)
    Nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Csoda finom lehet, tetszik a túró-eper-vanília ízkombináció! :) Ismét csodásak a fotóid! :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű és biztos nagyon finom is ez a sütemény!

    VálaszTörlés