,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. február 11., kedd

~ GESZTENYEMÉZES , CSOKIS - BATÁTÁS ZSÖMLÉK ~





 A batáta vagy édesburgonya minél népszerűbb zöldség lett magyaro.- on is. Ez a közép - amerikai zöldségféle, semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával és még az íze sem hasonlít hozzá.
Különleges íze és tápanyag összetétele miatt, azonban számtalan formában elkészíthető : főzhetjük, süthetjük, süteményeket, édességeket készíthetünk belőle.
Ezek az édes zsömlék is batátával készültek, a tetejükre pedig finom gesztenyeméz került.

» HOZZÁVALÓK «
- 40 dkg liszt
- 20 dkg édesburgonya
- fél cs friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- csipet só
- kb 2 - 2, 5 dl langyos tej
- 10 dkg csokilencse vagy durvára vágott étcsokoládé
- 1 tojássárgája + 2 ek tej - a kenéshez
- gesztenyeméz ( de bármilyen jó )

- Az édesburgonyát hámozzuk meg, főzzük puhára majd krumplinyomóval törjük át és hagyjuk kihűlni.
- Futtassuk fel az élesztőt, a liszthez adjuk hozzá a kihűlt burgonyát és a csokilencse kivételével, a többi hozzávalóval együtt dagasszunk tésztát.
- A végén gyúrjuk a tésztába a csokoládét is.
- Tegyük meleg helyre és kelesszük a duplájára.
- Ha megkelt a tészta, formáljunk kb 5 dkg - os golyókat és rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Hagyjuk a zsömléket összekelni, majd kenjük le, tojásos tejjel.
- Süssük 180 °C - on aranybarnára.
- Ha megsültek a zsömlék, még forrón kenjük át langyos mézzel a tetejüket.





2 megjegyzés:

  1. Nagyon kis guszta zsömléket sütöttél :)

    VálaszTörlés
  2. Különleges, nagyon finom lehet! :) Gesztenyemézről még nem is hallottam, kíváncsi lennék az ízére! :)

    VálaszTörlés