,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. február 8., szombat

~ VARGABÉLES ~

















  Gondolom sokaknak ismerős, ez az egyszerű túrós édesség :  a  ,, magyar rétes ” .
A töltelék nagyon könnyed a tojáshabtól és üde, citrusos a citromhéjtól. Kínálhatunk mellé gyümölcsszószt, lekvárt is, de én vaníliasodót készítettem mellé, amitől szerintem, még finomabb és ízletesebb.

» HOZZÁVALÓK «
- 1 cs réteslap ( 8 db )
- 50 dkg túró
- 10 dkg cérnametélt
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 dl tejföl
- 0, 5 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- kb - 15 dkg olvasztott vaj
- csipet só

- A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg, majd lecsöpögtetve hűtsük ki.
- A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a túróval, a cukorral, tejföllel, tejszínnel, vaníliával és a citrom reszelt héjával.
- Keverjük hozzá a kihűlt tésztát.
- A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és forgassuk össze a túrós résszel.
- Egy közepes tepsit ( kb 27 x 20 ) vajazzunk ki és fektessünk bele 5 réteslapot, úgy, hogy lehetőleg minden oldalon túllógjon a lapok széle. Minden réteget bőven locsoljunk meg olvasztott vajjal.
- Simítsuk a túrós tölteléket a tepsibe és a maradék 3 réteslapot fektessük rá, amit egyesével szintén  olvasztott vajjal megkenünk.
- Végül hajtsuk rá a kilógó széleket is és az egészet kenjük le, a maradék vajjal.
- Előmelegített 180 °C - os sütőbe süssük szép aranysárgára.
- Ha megsült, hűtsük langyosra és szórjuk meg porcukorral.









4 megjegyzés: