,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. november 16., vasárnap

~ RUMOS DIÓSKOCKA ~




 Nagyon régi recept, nagyanyáink korából. Tulajdonképpen a kókuszkocka receptje, azzal a különbséggel, hogy az öntetbe rum kerül, a forgatáshoz pedig illatos, pirított diót használtam.
Karácsonyra ideális sütemény, mert nemcsak finom, hanem gyorsan el is készíthető.
A piros dióbél csak dekoráció -  imádom a gyönyörű színe miatt - hiszen olyan ritka és nehezen beszerezhető és már nem sok van belőle itthon.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 40 dkg liszt, 3 / 4 tasak sütőpor, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 2 db tojás, 2 ek méz, 4 dl tej, csipetnyi só
Máz : - 1 Ráma ( 25 dkg ), 20 dkg cukor, 1 dl rum vagy 15 ml rumaroma, 8 ek tej, 4 ek kakaópor
Forgatáshoz : - 25 - 30 dkg darált dió

  1. A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a mézet és a tejet. A masszát összekeverjük a sütőporos liszttel és egy kb 20 x 30 - as kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. 180 °C - os sütőben 25 perc alatt megsütjük, de végezzünk tűpróbát.
  2. Ha a tészta megsült, borítsuk ki a tepsiből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockázzuk fel.
  3. A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk meg és ha kihűlt daráljuk meg.
  4. Az öntet hozzávalóit forraljuk össze, ha már langyosra hűlt, mártogassuk meg a tésztát benne és végül hempergessük meg a dióban.

4 megjegyzés:

  1. Szinte érzem az illatát és ízét.....hmmmm......

    VálaszTörlés
  2. Nagyon elegáns, igazi ünnepi sütemény lett, Juditka!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet ez a diós változat még nem is hallottam róla.Csodaszép képek most is:)

    VálaszTörlés
  4. Szuper recept, szívesen megkóstolnám! :)
    Akár nevezhetnél vele a 68. VKF fordulóra...:) A leírást a blogomon találod!

    VálaszTörlés