,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. november 15., szombat

~ ASZALT CSERESZNYÉS FOCACCIA ~






 Rég hoztam olasz receptet - nos íme itt a híres olasz lepénykenyér : a focaccia, ezúttal  aszalt gyümölccsel és csokoládéval, már karácsonyra hangolódva.
Ezt az egyszerű kelt tésztát, az aszalt cseresznye és a csokoládé valami fantasztikus ízvilággal egészíti ki. Ha nem kapunk cseresznyét, természetesen más aszalékkal is készíthetjük pl. meggyel, áfonyával. Én leginkább a szélét szeretem, mert olyan jó ropogós . 
Készítettem már szőlővel is, a recept a linkre kattintva érhető el : Focaccia Dolce all ' Uva

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 50 dkg liszt, 2 , 5 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, 1 kk só, 3 ek olívaolaj, kb 2 - 3 dl langyos víz, 15 dkg aszalt cseresznye - vagy más aszalék
Tetejére : - 4 - 5 ek olívaolaj, 5 dkg barnacukor
Csokiszósz : - 1 tábla tejcsokoládé, 1 dl tejszín vagy tej

  1. A tésztához keverjük össze az élesztőt a cukorral, ( folyós állagot kapunk ). A lisztet szitáljuk össze a sóval, közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztőt, az olívaolajat, a langyos vizet, adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöt és dagasszuk hólyagosra.
  2. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára . Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen, nyújtsuk ki kb 30 x 40 - es nagyságúra és fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg a cukor felével és letakarva pihentessük félóráig.
  3. A sütőt melegítsük elő 180 °C - ra, szórjuk a maradék cukrot a tésztára és toljuk a forró sütőbe. Süssük szép pirosra .
  4. A tejszínt vagy a tejet forrósítsuk fel, tördeljük hozzá a csokoládét és keverjük fényesre.
  5. A lepényt vágjuk fel és kínáljuk a csokiszósszal megkenve.




1 megjegyzés: